Кисинджър: Отношенията между Русия и САЩ не са били толкова лоши дори по време на Студената война

Руско-американските отношения сега са по-лоши, отколкото бяха по време на Студената война, счита бившият държавен секретар на САЩ Хенри Кисинджър. В своя публикация за The National Interest той призовал да бъде построена „стратегическа нова концепция за партньорство на Русия и САЩ, в рамките на които може да се уредят спорните въпроси”.

„Взаимното доверие от двете страни е загубено. Конфронтацията смени сътрудничеството”, отбелязва Кисинджър. Според него, съществува тенденция към „демонизиране, ако не на държавите, то на техните лидери”. Като резултат в САЩ и в Русия се възродиха разговори за начало на нова Студена война.

Бившият държавен секретар обръща внимание, че „главната опасност се състои не толкова във възраждане на военната конфронтация, колкото в укрепването на самореализиращото се пророчество” за влошаване на тези отношения.

„Дългосрочните интереси на двете държави изискват такова устройство на света, при което безредието и постоянните изменения биха се трансформирали в ново равновесие – многополярен и глобализиран”, пише 92-годишният политик и Нобелов лауреат за мир.

Коментари

Задължително поле