Апелативният съд в Търново насрочи дело срещу полицейски шеф разгласил държавна тайна Ваньо Димитров осъден на първа инстанция за чадър над наркогрупа

Статистиката: Загуба с 0:3 означава провал в първенството

Тръмп: Мексико ще плати пряко или непряко за стената по южната граница

Арнаудова: Над 500 лица не изтърпяват наказанията си „лишаване от свобода“ или „доживотен затвор“

Младежи биха автобусен шофьор заради забележка

Брижит Бардо окачестви като лицемерни твърденията на някои актриси за сексуални посегателства

Ангелкова пред National Geographic: България е с потенциал за СПА столица на Европа, европредседателството е шансът ни да я покажем

Украински моряци бедстват на кораб без храна и заплати

Рецидивист в домашен отпуск се гаври с пенсионерка

Национал на Нигерия в „Локо“ (Пд)

22-годишен преби до безсъзнание момичето, с което живее

Няма основания за грипна ваканция във Велико Търново

Георги Гатев остава без достъп до секретна информация

Жена изгоря в пожар

Зелените пробутват текст, който блокира втория лифт

Общините започват борба с комарите заради Зика

МЗ прати писмо до кметовете за прилагане на дезинсекционни мерки заради по-ранното затопляне и риска от Зика вируса

Заради по-ранното затопляне тази година и риска от новия зика вирус МЗ препоръча на общините да започнат борба с комарите и час по-скоро да обявят търгове за извършване на дезинсекция на териториите им. А това да стане с помощта на биолозите от РЗИ и центъра по заразни и паразитни болести, каза вчера за „Труд“ зам. здравният министър д-р Ваньо Шарков.

„Друга мярка е да се повиши информираността на населението за новия вирус, а извънболничната и болничната помощ да са готови да приемат всеки съмнителен случай“, пише в писмото на д-р Шарков до общините и РЗИ. За рискови се приемат хората, завърнали се от Южна Америка или Карибския басейн, където тигровият комар предава заразата. А ако имат симптоми на болестта до три седмици след прибирането си у нас, задължително трябва да отидат на лекар.

Опасност за България ще се появи, ако бременни или други наши туристи са били в Латинска Америка, където са били ухапани от тигровия комар. Тъй като той вече се среща и у нас, ако „пие кръв“ от заразения в чужбина българин, насекомото ще сложи начало на предаването на заразата в страната ни.

Тигровият комар у нас се среща в областите Благоевград, Бургас, Враца, Монтана, Пловдив и Стара Загора, където е бил откриван в райони с надморска височина до 200 м. Не е изключено двукрилото да обитава и други места в Дунавската равнина, Горнотракийската низина и по поречието на Струма и Места.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.