Общините започват борба с комарите заради Зика

МЗ прати писмо до кметовете за прилагане на дезинсекционни мерки заради по-ранното затопляне и риска от Зика вируса

Заради по-ранното затопляне тази година и риска от новия зика вирус МЗ препоръча на общините да започнат борба с комарите и час по-скоро да обявят търгове за извършване на дезинсекция на териториите им. А това да стане с помощта на биолозите от РЗИ и центъра по заразни и паразитни болести, каза вчера за „Труд“ зам. здравният министър д-р Ваньо Шарков.

„Друга мярка е да се повиши информираността на населението за новия вирус, а извънболничната и болничната помощ да са готови да приемат всеки съмнителен случай“, пише в писмото на д-р Шарков до общините и РЗИ. За рискови се приемат хората, завърнали се от Южна Америка или Карибския басейн, където тигровият комар предава заразата. А ако имат симптоми на болестта до три седмици след прибирането си у нас, задължително трябва да отидат на лекар.

Опасност за България ще се появи, ако бременни или други наши туристи са били в Латинска Америка, където са били ухапани от тигровия комар. Тъй като той вече се среща и у нас, ако „пие кръв“ от заразения в чужбина българин, насекомото ще сложи начало на предаването на заразата в страната ни.

Тигровият комар у нас се среща в областите Благоевград, Бургас, Враца, Монтана, Пловдив и Стара Загора, където е бил откриван в райони с надморска височина до 200 м. Не е изключено двукрилото да обитава и други места в Дунавската равнина, Горнотракийската низина и по поречието на Струма и Места.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве