5 жертви и над 300 ранени след мощно земетресение в Тайван

Силно земетресение с магнитуд 6,4 по скалата на Рихтер удари Тайван тази нощ разтърси южната част на Тайван късно вчера българското време (б.а. 4 часа сутринта местно време).

Епицентърът е бил в района Пингтунг, на около 40 км южно от населения с близо два милиона души град Тайнан, предаде "Фокус".

Няколко сгради рухват.  Една от тях се оказа 16-етажна жилищна сграда, в която – според различни източници – живеят около 240 обитатели. Градските власти формираха екип за спешно реагиране, а аварийните служби се включиха незабавно в разчистването на руините на мястото на инцидента.

Съгласно информацията, предоставена от здравното министерство, най-малко петима души, сред които и бебе, са станали жертви на земетресението, причинило срутването на жилищната сграда. Броят на загиналите обаче може да нарасне, тъй като все още има хора, намиращи се под руините на зданието. Общият брой на потърсилите лекарска помощ след труса са 318 души.

Въпреки че няма съобщения за индустриални щети, железопътният транспорт в южната част на острова все пак беше засегнат. Оперираща компания предупреди, че част от предлаганите услуги на високоскоростните влакове са прекъснати и призова пътниците да планират пътуванията си за по-късни часове.

Междувременно докато продължаваха усилията на спасителните екипи да открият други оцелели сред отломките на сградата, Китай предложи съдействие на Тайван за преодоляването на последиците от мощното земетресение. Пекин изрази загриженост и съболезнования на пострадалите при мощния трус, който разлюля острова.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят