На 20 април 2018 да почерпят

Лекар, обвинен за смъртта на поп певеца Принс, ще плати 30 000 долара глоба

Изявление на президента Румен Радев след заседание на КСНС на тема „Актуални рискове и заплахи за националната сигурност на Република България. Състояние на Въоръжените сили. Необходими мерки“

Корнелия Нинова: Предложих в модернизацията на армията да се включат Българската отбранителна индустрия и бизнеса

Прессекретариатът на президента срещу Цветан Цветанов: Прокарвал ли е Радев становище срещу НАТО на КСНС

Министър Красимир Каракачанов: Очакваме над 130 млн. лева за отбрана до 2019 г.

Пентагонът: Сирийското правителство запазва ограничена възможност за химическо нападение в бъдеще

Пази ни армия без хора и техника Войникът получава по-ниска заплата от шофьор в градския транспорт

Иракчанка опита да влезе в Румъния с чужд британски паспорт, закупен в България

Пишат как се започва бизнес Въвеждат електронни обществени поръчки

Министър Ангелкова: Това лято очакваме значителен растеж на чуждестранните туристи

ЦСКА в кубчето на Рубик

Мутри изнудили баба да пренася кокаин Банда от 7 врачани вече е зад решетките, един от тях бил беглец от правосъдието

„Трансформации“-те на Благой Иванов

Вижте акцентите от броя на “Труд” в петък, 20 април 2018

Д-р Кишор Мета: Корумпираният ум води до болести

Вирусите и бактериите не са това, което ни разболява, нашият ум и нашата предразположеност към болести са опасното! Това заяви снощи известният индийски лекар-хомеопат д-р Кишор Мета на представянето на книгата си “Скритите причини за хроничните болести. Миазмите в хомеопатията”. Премиерата на заглавието на изд. “Изток-Запад” беше в столичната книжарница Хеликон на бул. Цар Освободител.

Д-р Мета практива от близо 40 години. Заместник директор е на колежа по хомеопатия в гр. Бийд и носител на престижна награда за преподавател “Учител на учителите”, която не е била давана преди това на професор по хомеопатия.

Индийският специалист идва у нас за седма поредна година по покана на столичен център за холистична медицина. Изнася лекции пред професионална аудитория. Този път семинарът му беше свързан с в лекуването на депресии, а през лятото сподели опита си в борбата с множествената склероза. Лекарят консултира свои колеги и пациенти с по-тежки случаи, но няма време за свободен прием, защото е тук за броени дни.

Книгата му е най-пълното изследване на причините за болестите, както ги разбира хомеопатията, правено досега в световен мащаб. Ето какво сподели д-р Мета на премиерата в отговор на въпросите на аудиторията:

– Как се роди идята ви за книгата?

– От много години исках да напиша труд за миазмите от клинична гледна точка, да изложа случаи, които описват проблема. Мислех и за пациентите. Те трябваше да разбират по-добре какво причинява болестите. Не вирусите, не бактериите, а енергията вътре в нас е онова, което предизвиква разболяването ни. Миазъмът описва цялостната причина за болестта – нашият потенциал за заболяването. Как човек се ражда, какво го кара да се разболява – вътрешни и външни фактори, които са се натрупвали в еволцията на човека. В това число – грешното мислене, несъобразено с моралните норми, корумпираният ум – са фактори, които разболяват човека. Всичко тръгва от ума. Като прочете книгата, човек разбира какво го разболява и как да оздравее, използвайки хомеопатичните лекарства.

Как това помага на хората?

– Много мои пациенти в Индия, след като прочетоха книгата разбраха с изненада, че в хомеопатията причините за болестите се разбират по различен начин, отколкото в традиционната медицина. И затова книгата се оказа особено интересна и за обикновените хора, макар, че аз я писах за моите колеги и студенти – като помагало за следдипломна квалификация на лекари. Темата е много сложна дори за професионалисти. Разбирането на миазмите смесва медицинската практика и философията. Описал съм над 50 клинични случая, много лабораторни изследвания, 8 години ми бяха необходими да обобщя данните и да напиша “Скритите причини…”. И сега – 4 години, след като бе публикувана в Индия, имам още какво да добавя и планирам да я преработвам и обновявам.

– Какво точно е “миазъм”? Терминът е непознат за широката публика.

– Миазмът е такова нещо в нашия живот, което е подмолно, скрито, но може във всеки един момент да ни атакува и да ни разболее. Терминът идва от английската дума за “измама”. Миазъм е потенциална сила в организма, която може да ни разболее, която наследяваме от нашите предци, това е враждебна сила в нашата система. Тези сили идват чрез ума. Той взаимодейства със средата, появяват се мисли и чувства, които ни действат негативно. Човек се разболява, когато мислите са далеч от приетите основни човешки ценности. А лошите мисли, довеждат до лоши чувства и се създава предразположеност, която се предава през поколенията. Има три основни миазъма и според симптомите и характера на човека, можем да определим кой миазъм действа в този човек и да го лекуваме.

– Променят ли се миазмите, както се променят и болестите, появяват се нови зарази, други затихват?

– Не се променят. Описаното в Органона на Самуел Ханеман – създателя на хомеопатията – е като Библия. И новите болести, които се проявяват, се поместват в тези 3 основни миазъма.

Можем ли да се освободим веднъж завинаги от тези предразположености за болести?

– Не можем да се освободим завинаги, но можем да ги държим под контрол. И това може да направи единствено и само хомеопатията!

– А как може да се прекъсне предаването на миазмите на поколенията?

– Може. Ако една бременна жена вземе точното лекарство, на дедето й могат да бъдат спестени много болести.

Книгата ви излизала ли е и в други страни?

– В Индия тя е публикувана на английски, така че достъпна за всички. Аз не съм комерсиален. Моите домакини тук бяха така амбицирани и се отнесоха с голям интерес към книгата, затова тя вече е на пазара в България.

Работите ли и върху други проекти?

– Имам три теми, по които работя и бих искал да напиша книги в бъдеще. Първата е за погрешните представи на обикновените хора за хомеопатията. Те не знаят какво лекарство да вземат, как и кога да го вземат, но въпреки това често отиват до аптеката и купуват лекраства, правят си комбинации, пият ги. А това е абсолютно погрешно! Хомеопатията не е наука за домакините! Това трябва да е ясно. Лекарствата действат само ако са изписани от добре подготвен специалист след внимателно снемане на случая на пациента.

Вторият ми проект за свързан с клиничното приложение на Органона на Ханеман, как да го разберем и да го приложим в практиката.

И третата ми идея е да направя Материя Медика /сборник за хомеопатичните лекарства – бел.а./, която да бъде полезна и за лекарите, и за пациентите. Ако обикновените хора разберат по-добре в какво се състои действието на лекарствата, те ще имат по-добро приложение.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.