Швейцарският курорт Цермат е блокиран заради повишена лавинна опасност

Повече момчета според поверието в „Дева Мария“

Броят на жертвите на пожара в Прага нарасна на 4

Учени създадоха карта на движението на мисълта в мозъка

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в понеделник, 22 януари 2018

Похитител платил такси с пръстени на жертвата си Отвлечената ядосала бандита, че не му дава пари на заем

Министър Красимир Каракачанов за инцидента със самолета “Спартан”: Вторият пилот се е обучавал за първи

Публикация на турски език в профила на Радев (обзор) Има препратка към сайт за бързи кредити в южната ни съседка

Караянчева поздравява всички шефове на европейски комисии Форумът ще се излъчва на живо в интернет

ГЕРБ уличиха в лъжа БСП преди вота (обзор) Митниците и ДАНС спрели теч за милиарди още през 2016-та

НСО и хакерите

САЩ призоваха Турция да прояви въздържаност в Сирия

Сняг, студ и лед – опасно време в 19 области

Бяла мида и рапан спасяват риболовния сезон Слаб улов тормози хората по Черноморието

„Левски“ сгази австрийци с 3:0

Д-р Кишор Мета: Корумпираният ум води до болести

Вирусите и бактериите не са това, което ни разболява, нашият ум и нашата предразположеност към болести са опасното! Това заяви снощи известният индийски лекар-хомеопат д-р Кишор Мета на представянето на книгата си „Скритите причини за хроничните болести. Миазмите в хомеопатията“. Премиерата на заглавието на изд. „Изток-Запад“ беше в столичната книжарница Хеликон на бул. Цар Освободител.

Д-р Мета практива от близо 40 години. Заместник директор е на колежа по хомеопатия в гр. Бийд и носител на престижна награда за преподавател „Учител на учителите“, която не е била давана преди това на професор по хомеопатия.

Индийският специалист идва у нас за седма поредна година по покана на столичен център за холистична медицина. Изнася лекции пред професионална аудитория. Този път семинарът му беше свързан с в лекуването на депресии, а през лятото сподели опита си в борбата с множествената склероза. Лекарят консултира свои колеги и пациенти с по-тежки случаи, но няма време за свободен прием, защото е тук за броени дни.

Книгата му е най-пълното изследване на причините за болестите, както ги разбира хомеопатията, правено досега в световен мащаб. Ето какво сподели д-р Мета на премиерата в отговор на въпросите на аудиторията:

– Как се роди идята ви за книгата?

– От много години исках да напиша труд за миазмите от клинична гледна точка, да изложа случаи, които описват проблема. Мислех и за пациентите. Те трябваше да разбират по-добре какво причинява болестите. Не вирусите, не бактериите, а енергията вътре в нас е онова, което предизвиква разболяването ни. Миазъмът описва цялостната причина за болестта – нашият потенциал за заболяването. Как човек се ражда, какво го кара да се разболява – вътрешни и външни фактори, които са се натрупвали в еволцията на човека. В това число – грешното мислене, несъобразено с моралните норми, корумпираният ум – са фактори, които разболяват човека. Всичко тръгва от ума. Като прочете книгата, човек разбира какво го разболява и как да оздравее, използвайки хомеопатичните лекарства.

Как това помага на хората?

– Много мои пациенти в Индия, след като прочетоха книгата разбраха с изненада, че в хомеопатията причините за болестите се разбират по различен начин, отколкото в традиционната медицина. И затова книгата се оказа особено интересна и за обикновените хора, макар, че аз я писах за моите колеги и студенти – като помагало за следдипломна квалификация на лекари. Темата е много сложна дори за професионалисти. Разбирането на миазмите смесва медицинската практика и философията. Описал съм над 50 клинични случая, много лабораторни изследвания, 8 години ми бяха необходими да обобщя данните и да напиша „Скритите причини…“. И сега – 4 години, след като бе публикувана в Индия, имам още какво да добавя и планирам да я преработвам и обновявам.

– Какво точно е „миазъм“? Терминът е непознат за широката публика.

– Миазмът е такова нещо в нашия живот, което е подмолно, скрито, но може във всеки един момент да ни атакува и да ни разболее. Терминът идва от английската дума за „измама“. Миазъм е потенциална сила в организма, която може да ни разболее, която наследяваме от нашите предци, това е враждебна сила в нашата система. Тези сили идват чрез ума. Той взаимодейства със средата, появяват се мисли и чувства, които ни действат негативно. Човек се разболява, когато мислите са далеч от приетите основни човешки ценности. А лошите мисли, довеждат до лоши чувства и се създава предразположеност, която се предава през поколенията. Има три основни миазъма и според симптомите и характера на човека, можем да определим кой миазъм действа в този човек и да го лекуваме.

– Променят ли се миазмите, както се променят и болестите, появяват се нови зарази, други затихват?

– Не се променят. Описаното в Органона на Самуел Ханеман – създателя на хомеопатията – е като Библия. И новите болести, които се проявяват, се поместват в тези 3 основни миазъма.

Можем ли да се освободим веднъж завинаги от тези предразположености за болести?

– Не можем да се освободим завинаги, но можем да ги държим под контрол. И това може да направи единствено и само хомеопатията!

– А как може да се прекъсне предаването на миазмите на поколенията?

– Може. Ако една бременна жена вземе точното лекарство, на дедето й могат да бъдат спестени много болести.

Книгата ви излизала ли е и в други страни?

– В Индия тя е публикувана на английски, така че достъпна за всички. Аз не съм комерсиален. Моите домакини тук бяха така амбицирани и се отнесоха с голям интерес към книгата, затова тя вече е на пазара в България.

Работите ли и върху други проекти?

– Имам три теми, по които работя и бих искал да напиша книги в бъдеще. Първата е за погрешните представи на обикновените хора за хомеопатията. Те не знаят какво лекарство да вземат, как и кога да го вземат, но въпреки това често отиват до аптеката и купуват лекраства, правят си комбинации, пият ги. А това е абсолютно погрешно! Хомеопатията не е наука за домакините! Това трябва да е ясно. Лекарствата действат само ако са изписани от добре подготвен специалист след внимателно снемане на случая на пациента.

Вторият ми проект за свързан с клиничното приложение на Органона на Ханеман, как да го разберем и да го приложим в практиката.

И третата ми идея е да направя Материя Медика /сборник за хомеопатичните лекарства – бел.а./, която да бъде полезна и за лекарите, и за пациентите. Ако обикновените хора разберат по-добре в какво се състои действието на лекарствата, те ще имат по-добро приложение.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.