300 есемеса спасявят стогодишен храм край границата

300 есемеса още първия месец трябва да събере дарителската DMS кампания за набиране на средства за изографисване на над 100-годишен храм "Св.Пророк Илия" в малкото гранично селце Илия (Кюстендилско), каза на паланката кметът д-р Емил Жатов. Такова било условието на мобилните оператори, с които настоятелството сключило договор. Акцията стартирала по Нова година.

"Разболях се и влязох в болница. Като се посъвзема, първата ми работа ще е да проверя докъде сме стигнали с sms-те. Дано да са звънели хората. Разгласихме нещата още по празниците", попритеснен е кметът.

Според предварителни изчисления необходими са около 6000 лева - параклисът е на площ 60 кв. метра и за изографисването иконописци предвиждат по 100 лева за квадрат. Храмът е възстановен с пари от общината в Невестино - с ремонтиран покрив, измазан и укрепен е.

Той е до самата граница с Македония, на 2 километра над селото. В Илия е роден бившият финансов министър Стоян Александров, но той идвал много рядко тук, каза кметът.

Който се отзове на апела, може да изпрати дарителски есемес с текст на латиница DMS ZOGRAF на номер 17 777 - за абонатите на трите оператора Теленор, Виваком и Мtel. Цената на един есемес е 1 лев.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони