Северна Корея изстреля ракета с голям обсег и ядоса Запада

Северна Корея изстреля днес ракета с далечен обсег, съобщи южнокорейското министерство на отбраната, цитирано от световните агенции. Според комунистическата страна, пускът е бил с цел извеждане в орбита на спътник. Въпреки това, действията на Пхенян са в нарушение на санкциите на ООН, които му забраняват разработката на балистични ракети.

От изявление, прочетено в ефира на държавната телевизия на КНДР стана ясно, че изстрелването е било успешно и ще има още. От САЩ обявиха, че са засекли и проследили пуска.

"Севернокорейският пуск с използване на технология за балистични ракети е поредното дестабилизиращо и провокационно действие и представлява крещящо нарушение на голям брой резолюции на Съвета за сигурност на ООН", посочи в изявление Сюзан Райс, съветник на президента Обама по въпросите на националната сигурност.

Ракетата е изстреляна в южна посока, както е било по план, като е преминала покрай южната японска острова група Окинава, съобщи NHK. Японският премиер Шиндзо Абе определи изстрелването като "абсолютно неприемливо".

Преди дни японските власти се зарекоха, че ще свалят новата ракета на КНДР, ако тя бъде изстреляна. Това обаче в крайна сметка не се случи.

Първата степен на ракетата е паднала в Жълто море край бреговете на Южна Корея, съобщи южнокорейското министерство на отбраната, цитирано от ТАСС. Ведомството допълни, че няколко минути по-късно в района на южнокорейския остров Чеджудо е паднал елемент от защитния екран около спътника.

Коментари

Задължително поле