Хиляди бежанци от Сирия са заплашени от измръзване и смърт

Хиляди бежанци от Сирия са заплашени от измръзване и дори смърт, предупреждава ООН. Бежанците са блокирани на няколко места по пътя си към Западна Европа.

От седмица десетки хиляди се трупат на границата между Сирия и Турция. Много остават блокирани и между Гърция и Македония. Те нямат дори елементарни условия за живот, а температурите през нощта падат под нулата.

Помощта, осигурявана от правителства и благотворителни организации, не е достатъчна. ООН призовава за улесняване на преминаването на бежанците и по-добро планиране на временното им настаняване.

Снощи група от 19 нелегални мигранти, сред които 12 деца, задържаха в района на Малко Търново граничните полицаи късно снощи. Две жени са починали от студа.

На турската граница

Европейският съюз призова Турция да пусне десетките хиляди сирийски бежанци , блокирани на границата й при Килис, след като са избягали от боевете.

Върховният представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Федерика Могерини заяви, цитирана от Би Би Си, че има морално, ако не законово задължение, да се осигури защита.

Турция обяви, че бежанците са получили храна и подслон в Сирия и няма нужда да ги пуска да преминават на територията й.

Припомняме, че около 35 000 бежанци са избягали от офанзивата на сирийското правителство срещу позиции на бунтовниците близо до Алепо.

Могерини заявява, че ЕС е осигурил финансиране за Турция, за да се увери, че тя има средствата, инструментите и ресурсите да защити и приеме хората, които търсят убежище.

През ноември ЕС постигна сделка с Турция, предлагайки й 3 млрд. евро, за да се грижи за сирийските бежанци на турска почва.

Призивът на Могерини е повторение на този на комисар Йоханес Хан и холандския външен министър, чиято страна в момента е председател на ЕС.

„Гледах снимките на хората, стоящи на турската граница и искам да подчерта, че хората, които са в хуманитарна нужда, трябва да бъдат пуснати да влязат”, заявява министърът.

Въпреки това губернаторът на Килис заяви, че това действие не е необходимо.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят