ДБГ: Процедурите по одобрение на учебниците са фатално забавени, екипът на МОН е виновен

Процедурите по одобрение на учебниците са фатално забавени. Огромно закъснение има и по отношение на подготовката на Държавни образователни стандарти – одобрени са 2-3, а трябва да се приемат още 19 стандарта.

Тази констатация изложи пред БНР Димитър Танев, заместник-председател на „Движение България на гражданите” – партията на новия образователен министър Меглена Кунева. Димитър Танев бе и едно от спряганите имена за енентуален наследник на Тодор Танев.

Според него промяна в екипа на МОН трябва да има, тъй като експерти и досегашният екип са демонстрирали пред комисията по образование в парламента готовност за стандартите и учебниците, а това се е оказало подвеждащо.

Димитър Танев подчерта, че при избирането на Меглена Кунева за министър на образованието е направен опит от партии в управляващото мнозинство да си решават вътрешните политически и партийни проблеми, вместо да се проведе дебат по същество за образованието и да се очертае реалното положение с учебниците, стандартите и плановете.

Разчита се, че управленският опит на Меглена Кунева ще е ключов фактор за успокояването на системата.

Танев очерта и проблемът с учебниците. Възможно решение е издателите да внесат проектите по-рано от месец август. Ако се разчита учебниците да се представят около крайния срок 9 август, то това ще предопредели липсата на учебници за 15 септември.

Нито времето за подготовка, нито за отпечатване и разпространение на учебниците е достатъчно. Процесът не е в ръцете на МОН, защото издателите предлагат проектите, а преподавателите и експерти от БАН правят оценките на учебниците.

Предстоят срещи с издателите, за да се види дали ще успеят да представят по-рано от крайния срок проекти на учебниците, каза още Танев.

Според Димитър Танев в никакъв случай не трябва да се говори за отлагане на влизането в сила на Закона за предучилищното и училищното образование и определи такава хипотеза като лош политически знак и то лош знак за образователната система.

Новият министър ще положи усилия и като политик, и като ресорен министър законът да се приложи, категоричен бе Танев.

Коментари

Задължително поле