Видин също се уреди със статуя на светещ цар - Иван Срацимир

По подобие на София и Видин се сдоби със светещ паметник. Той изобразява владетеля на видинското царство цар Иван Срацимир и е дело на скулптора Александър Хайтов, който е автор и на статуята на светещия цар Самуил в столицата.

Паметникът е монтиран в алеята в центъра на Видин, в началото на парк "Рова", който бе изцяло обновен. Трите кръста - на торбичката с жезъла, на короната и на торбичката с пръст, светят в бяло, зелено и червено, символизиращи българския трибагреник. Официалното откриване на паметника предстои, но само дни след монтирането му той вече се е превърнал в атракция за видинчани. Неговото изработване е част от проекта за благоустрояване на парк "Рова".

Паметникът е висок 2,30 метра. Предстои да бъде монтирана и табела на постамента, който е висок 1,50 м. Изработката на светещия цар Иван Срацимир е отнела около три месеца и половина.

По ръст „Светулчо“, както галено са започнали да го наричат местните, не може да се сравни с Вампира, който се извисява на цели 4 метра, а с постамента височината му е 6,20 м. Естествено, новият паметник на Хайтов веднага се сдоби с „фенове“ в интернет. Гаврите обхващат от пристрастието на автора към илюминациите до блоковете, върху които са издигнати на паметниците. "Скулптурата не искам да коментирам, но това под нея е ужасно“, пише един от нововпечатлените. Постаментът на Самуил преди време предизвика също доста критики.

Постаментът на Иван Срацимир предизвика подигравателни коментари в интернет: „Аз затова сам си лепим плочките“, писа участник във форумите.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лица