Расте броят на жертвите след труса в Тайван, вадят и живи от руините

Броят на загиналите при силното земетресение, което разтърси Тайван, достигна 36, предаде Асошиейтед прес, като се позова на властите.

Трусът с магнитуд 6,4 удари край южната част на острова около 4 ч. сутринта в събота местно време (22 ч. българско време в петък), в началото на празниците по случай Нова година по Лунния календар.

Над 100 души все още са водени за изчезнали след срутването на 17-етажен жилищен блок. Спасители продължават да издирват оцелели, като усилията им са съсредоточени именно в отломките от рухналата сграда, на фона на шокирани близки и роднини, които чакат наблизо новини за изчезнали.

Жена е била извадена жива изпод руините на многоетажния блок, повече от две денонощия след силния трус. Малко по-късно бе спасен и един мъж.

Телата на 34 от 36-те потвърдени до момента жертви били открити под руините на тази сграда. 116 души остават в неизвестност.

Президентът Ма Инцзю ще посети бедствената зона по-късно днес. На място през деня е очаквана и избраната за негова наследница Цай Ингвен.

Късно снощи китайският президент Си Цзинпин поднесе съболезнования на семействата на жертвите и повтори предложението на страната си да окаже помощ.

Китай гледа на Тайван като на сепаратистка провинция, която трябва да постави под свой контрол, ако трябва чрез сила, отбелязва Ройтерс.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят