Бойко Борисов ще обжалва решението на съда по делото на Елена Йончева

Размерът на еднократната помощ за първокласници остава 250 лв. и за новата учебна година

От началото на годината 41 души са ухапани от кърлежи в Добрич

Мустафа Карадайъ от Демир Баба Текке: През 1989 г. Доган ни обедини по пътя на свободата, наречен ДПС (ВИДЕО)

САЩ потвърдиха спирането на допълнителни тарифи за вноса от Китай

Не на обемните устни Новини от Монако: Мъжете търсят по-женствена визия

Палестинският президент Махмуд Абас е постъпил в болница с висока температура

Общината дава заем на болница, за да й се издължи Закъсалата болница има неплатени местни данъци и такси за 180 000 лв.

Никола Стърджън: Щом получи яснота за Брекзит, Шотландия ще обмисли отново въпроса за независимостта

8 арестувани след фенско меле в Пловдив

Гръцката полиция освободи 14 мигранти, държани в изоставена къща край границата с Турция

„Вещицата” Марина Влади стана на 80 Блестяща кариера, обичана от ярки, останали в историята мъже, но и понесла тежки удари – това е съдбата на френската актриса

Без топла вода в центъра на София от 20 до 29 август

75-годишен мъж е загинал при катастрофа между мотопед и лек автомобил на пътя между Девин и село Грохотно

ГЕРБ към БСП: Пак ли ще се смеете на Таско Ерменков?

Мюсюлманин дари 5000 лв. за спасяване на стенописи в църква

Мюсюлманин дари 5000 лв. за спасяването на стенописите, на които е изобразен и Паисий Хилендарски, в православния храм “Св. Иван Рилски” в Търговище.

Това съобщи архиерейският наместник Славчо Проданов, който от години търси средства за реставриране на ценните рисунки в църквата.

Дарителят е бизнесменът Хамди Илязов, който е областен шеф на ДПС в Търговище и е сред благодетелите на християнските инициативи в района, припомни наместникът.

Реставрацията на стенописите ще продължи 2 години, тъй като трябва да се обработят към 300 кв.м. По-голямата част от тях са повредени от течовете на покрива, който също беше ремонтират от дарители.

С огромната по обем и прецизна работа са ангажирани реставраторът Майа Стоилова и художникът Михаела Димитрова.

“Стенописите са правени през 60-те години от проф. Никола Кожухаров. Има следи от предишна частична реставрация, а сега работим цялостно и пред очите ни се открива изящен рисунък”, разказват двете млади дами.

Те са изключително впечатлени от необичайния начин на изографисване на храма. В него са изписани и няколко исторически сцени на патриотична тема. Показани са Св. св. Кирил и Методий, както и срещата на цар Петър със свети Йоан Рилски. За първи път в търговищката църква тогава е бил изобразен и Св. Паисий Хилендарски. Това е станало по времето, когато е канонизиран за светец. В търговищката църква е показан в неговата реална възраст – 43 годишен.

Майа вече 6 год. работи като реставратор и в “Рилския манастир”, а Михаела е била ангажирана в “Двора на кирилицата” в Плиска. Двете имат школа в София, в която преподават стенопис, живопис и стари техники.

Ставрофорен иконом Проданов се обърнал към тях с молба да направят проект за реставрацията и да дадат оценка на работата. Почистването и възстановяването ще струва към 51 000 лв. 20 000 лв от тях са от осигурени от дарения, събирани през годините в касичките в църквата и други малки суми, постъпили в сметката й.

“Обърнах се за помощ към депутатите ни д-р Тунчер Кърджалиев и д-р Венка Стоянова, които обещаха да съдействат. Г-н Илязов сам ме потърси и ми даде пари, когато чул, че в храма се работи. Заедно с братята Григор и Иван Иванови, Пламен Ангелов, Тошко Райчев, той е сред хората, които ни помагат. Преди 25 год. той ми даде първи пари да възстановим богоявленския ритуал в града, след като всички други отказаха”, благодарен е наместникът.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.