Фермери блокираха магистралите в Нидерландия

Сирийски правителствени войски са влезли в северния град Кобане край турската граница

Британската телевизия пуска канал без новини за Брекзит

Турция готова на санкции от САЩ Кремъл иска да е посредник между Дамаск и кюрдите

Тръмп: Конфликтът в Сирия е между Анкара и Дамаск и те трябва да си го решат

Голям пожар изпепели склад за кабели в Плевен

Голи тела обитават „Къщата на София”

Лозан Панов потъпква законите, професионалния дълг и чест

Съветът за сигурност на ООН: Има риск от „разпръскването“ на пленени дейци на „Ислямска държава“ в Сирия

„Черна роза“ вече и на българския екран

Започва изграждането на скейтпарк в Стара Загора

Всеки пети българин мизерства

Чехия строи АЕЦ дори напук на ЕС Премиерът Бабиш не вижда друго решение

Стефан Данаилов е поставен в изкуствена кома

Осигуровки за шефове в няколко фирми

Мюсюлманин дари 5000 лв. за спасяване на стенописи в църква

Мюсюлманин дари 5000 лв. за спасяването на стенописите, на които е изобразен и Паисий Хилендарски, в православния храм „Св. Иван Рилски“ в Търговище.

Това съобщи архиерейският наместник Славчо Проданов, който от години търси средства за реставриране на ценните рисунки в църквата.

Дарителят е бизнесменът Хамди Илязов, който е областен шеф на ДПС в Търговище и е сред благодетелите на християнските инициативи в района, припомни наместникът.

Реставрацията на стенописите ще продължи 2 години, тъй като трябва да се обработят към 300 кв.м. По-голямата част от тях са повредени от течовете на покрива, който също беше ремонтират от дарители.

С огромната по обем и прецизна работа са ангажирани реставраторът Майа Стоилова и художникът Михаела Димитрова.

„Стенописите са правени през 60-те години от проф. Никола Кожухаров. Има следи от предишна частична реставрация, а сега работим цялостно и пред очите ни се открива изящен рисунък“, разказват двете млади дами.

Те са изключително впечатлени от необичайния начин на изографисване на храма. В него са изписани и няколко исторически сцени на патриотична тема. Показани са Св. св. Кирил и Методий, както и срещата на цар Петър със свети Йоан Рилски. За първи път в търговищката църква тогава е бил изобразен и Св. Паисий Хилендарски. Това е станало по времето, когато е канонизиран за светец. В търговищката църква е показан в неговата реална възраст – 43 годишен.

Майа вече 6 год. работи като реставратор и в „Рилския манастир“, а Михаела е била ангажирана в „Двора на кирилицата“ в Плиска. Двете имат школа в София, в която преподават стенопис, живопис и стари техники.

Ставрофорен иконом Проданов се обърнал към тях с молба да направят проект за реставрацията и да дадат оценка на работата. Почистването и възстановяването ще струва към 51 000 лв. 20 000 лв от тях са от осигурени от дарения, събирани през годините в касичките в църквата и други малки суми, постъпили в сметката й.

„Обърнах се за помощ към депутатите ни д-р Тунчер Кърджалиев и д-р Венка Стоянова, които обещаха да съдействат. Г-н Илязов сам ме потърси и ми даде пари, когато чул, че в храма се работи. Заедно с братята Григор и Иван Иванови, Пламен Ангелов, Тошко Райчев, той е сред хората, които ни помагат. Преди 25 год. той ми даде първи пари да възстановим богоявленския ритуал в града, след като всички други отказаха”, благодарен е наместникът.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.