Две алпийки с равно време си поделиха победата в Пампорово


Две скиорки си поделиха победата в слалома за Европейската купа по ски алпийски дисциплини в Пампорово. След двата манша на отличното трасе на писта „Стената“ равно време постигнаха рускинята Ксения Алопина и швейцарката Киара Гмюер. Сборното време от двете спускания на съперничките бе абсолютно изравнено – 1:42,10 минути. Трета финишира австрийката Лиза-Мари Целер - 1:42,38 мин.


Лидерката в генералното класиране за Европейската купа Марен Шкьолд (Норвегия) зае четвъртото място с 1:42,69 мин. Водачката в подреждането само в слалома през сезона Катерина Галхубер (Австрия) допусна грешка и не завърши първия манш. А най-именитата, която застана на старт - Лена Дюр (Германия), която единствена от участничките има победа за Световната купа, даде осмо време - 1:43,58 мин.
Много добро бе постижението на българката Вера Асенова. 20-годишната националка финишира на 22-о място в крайното подреждане. На фона на много сериозната конкуренция, резултатът на Асенова е вдъхновяващ. Толкова напред българка не е била в старт за Европейската купа по ски от 1983 г. Преди 32 години също на слалом за Еврокупата в Пампорово, Пепа Мицева финишира на 18-а. В момента Мицева е генерален секретар на Българската федерация по ски.


В състезанието стартираха 72 спортистки от 20 страни. Надпреварата мина при слънчево време и отлично подготвено трасе. Рейс директор на надпреварата бе Виктор Гечев, обрал много похвали от треньорите на гостуващите отбори. Висока оценка от страна на Международната федерация по ски за организацията на състезанието получиха домакините от „Пампорово“ АД.


Още на пистата призьорките получиха цветя от спортния министър Красен Кралев. По-късно през деня бе официалното награждаване и тегленето на жребия за втория слалом за Европейската купа за жени.


"Трасето е доста трудно за състезателките, защото горната част е изключително стръмна и е доста затворено като подредба. Конкуренцията е много сериозна, с имена, които впечатляват“, заяви Георги Бобев, вицепрезидент на Българската федерация по ски.

Вера Асенова: Планирах стабилно каране и се получи

„Не беше лесно, но съм доволна от представянето си днес - каза Вера Асенова. - Планирахме с треньора да направя едно стабилно каране и се получи. Утре ще се опитам да се спускам още по-бързо и се надявам да запиша по-предно класиране.“
„Имах страхотна подготовка, подходих много сериозно към това състезание - коментира Ксения Алопина. - Трасето ми допадна още на тренировките. Щастлива съм, че успях да победя, това е много важно за мен. Бях със заден номер - № 32, но за мой късмет пистата издържа. Поздравявам организаторите за много доброто трасе. Пампорово е отличен курорт и със сигурност ще дойда пак тук.”
„Чувствам се чудесно, досега не бях печелила кръг за Европейска купа - добави Киара Гмюер. - Искам да похваля трасето, беше подготвено отлично и това ми даде увереност, чувствах се отлично. Пампорово ми харесва много.“

Министър Красен Кралев: Добро начало за българската седмица в ските

"Състезанието бе много оспорвано, виждате колко много от алпийките отпаднаха, а и имаме две победителки - каза министър Красен Кралев след надпреварата. - Поздравявам най-добрите и специално Вера Асенова, която е млада наша надежда и бъдещето е пред нея. Наистина съм много щастлив от нейното класиране. Вера завърши 22-ра и фиксира изключително добро постижение за млада състезателка. Това е много добро начало на българската седмица в ски алпийските дисциплини.“
Кралев поздрави Българската федерация по ски и „Пампорово“ АД за перфектната организация на състезанието. След двата слалома за жени в Пампорово ще има два старта от Европейската купа при дамите и в Боровец. Там състезанията отново ще са на слалом, а надпреварите ще са на 12 и 13 февруари (петък и събота).

Шефът на ските Цеко Минев: Състезанието мина на много високо ниво

“Състезанието премина на много високо ниво, а всички екипи, които работеха по трасето и по останалите важни пунктове, се справиха блестящо - коментира Цеко Минев, президент на Българската федерация по ски. - Много състезателки и треньори изтъкнаха, че слаломът и подготовката за него са били на високо ниво. Изключително конкурентно състезание, много трудно, пистата е предизвикателство за всеки професионалист. Момичетата видяха и усетиха това. Поздравявам двете победителки, които се справиха страхотно в тази конкуренция и при трудните трасета. Искам да отдам заслуженото и на Вера Асенова, защото тя направи доста сериозно усилие да кара по най-добрия начин и в двата манша. Мисля, че това, което тя направи, е гаранция за нейното бъдеще и че сме на прав път.”

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Спорт