Напрежение в Нови хан заради пясъчна кариера

Обявиха за издирване испанец заради кражби в с. Бутан

Задържаха двама за телефонна измама, представяли се за зам.-министри

Трус от 6,3 по Рихтер разлюля Северозападно Мексико

Предлагат името на Си Цзинпин да бъде вписано в конституцията

Задържаха собственика на автобуса убиец от „Бакаджика”

„Спартан” аварира на Граф Игнатиево

„Газпром” получи разрешение за втората тръба на „Турски поток”

В Истанбул забраниха пиеса за диктатор, изпълнявана от критик на Ердоган

Представяме се уникално на “Зелената седмица” в Берлин

Референдум срещу скъпотията в Швейцария

Българката Ружа мами с мрежа за криптовалута Спецпрокуратурата, ГДБОП и ДАНС включени в разследване на международна група за пране на пари

Вижте акцентите от броя на „Труд“ в събота, 20 януари 2018

100 младежи започват работа в Ружинци по програма за заетост

Десислава Атанасова: Докладът на ДАНС ще бъде разсекретен скоро

Спират частни строежи от 2019 г.

От 2019 г. частни инвеститори няма да могат да строят на територията на община, която няма общ устройствен план (ОУП). Това напомни зам.-министърът на регионалното развитие Николай Нанков. Изискването е записано в Закона за устройство на територията и срокът за изработване на ОУП вече беше удължен.

Първоначално забраната трябваше да влезе от тази година. Отсрочката беше направена с мотив, че изготвянето и приемането на плановете и екологичната им оценка често се проточват във времето заради обжалвания и бавно произнасяне на съда.

„Там, където няма приет общ устройствен план, няма да могат да бъдат преобразувани имоти и да бъдат изготвени подробни устройствени планове (ПУП) след 2019 г.“, разясни Нанков.

Например ако частен инвеститор е закупил терен без ПУП в община, която няма изготвен ОУП, няма да може да започне да строи на него, тъй като няма да има право да направи подробния план за имота си. Изключение ще се прави единствено за приоритетни инвестиции, публични сгради и обекти от национално и регионално значение.

Зам.-министърът изтъкна няколко причини за нежеланието на общините да изготвят ОУП. Най-често причината е липсата на финансов ресурс, както и прекалено либералната нормативна уредба до 2012 г.

„Някъде има кметове и представители на местната власт, които по субективни причини не искат да развиват територията си равномерно и предвидимо“, добави той. По думите му именно липсата на общи устройствени планове е довела до хаотичното презастрояване в някои региони, както и до урбанизирането на горски и земеделски територии през последните 25 години.

Изготвянето на ОУП за една община излиза от 200 000 до 400 000 лева. Около половината от сумата се покрива от бюджета. В 3-годишната бюджетна прогноза за тази цел са заделени за всяка година по 5 млн. лева.

„През настоящата година ще одобрим и финансираме между 50 и 60 общини“, обясни Нанков. По думите му за миналата година от предвидените 5 млн. лева неусвоени са останали 2 млн. лева.

143 общини не са започнали процедурите

Към момента 143 общини (б.р. – от общо 265 в страната) не са стартирали процедура по изготвянето на общ устройствен план, съгласно изискванията на Закона за устройство на територията, посочи пред „Труд“ зам.-министърът на регионалното развитие Николай Нанков.

„Всички останали общини са или с приет, или на етап приемане на общия устройствен план“, каза той.

През 2012 г. депутатите гласуваха всички кметове на общини без изготвени общи устройствени планове да внесат задание за картиране на териториите им в общинските съвети. Това трябваше да се случи до средата на миналата година. В противен случай градоначалниците ги грозят глоби от 10 000 лева. Няма информация за наложена досега санкция.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.