Дневен хороскоп на Алена за четвъртък, 24.10.2019

На 24 октомври 2019 да почерпят

Григор Димитров отпадна от турнира във Виена

Катер на гръцката брегова охрана мина през лодка с мигранти

Бени Ганц получи мандат от президента на Израел да формира ново правителство

„Капитал” изкара ЕК палач на магистрала “Струма” Източници на “Труд” в Брюксел опровергаха манипулациите в изданието за строителството на трасето Крупник - Кресна

Регистрация по ДДС при реклами във фейсбук

Всички страни от ЕС са се съгласили на отсрочка за Брекзит

Саудитската агенция по храните: Bългарските продукти са висококачествени

Къванч Татлъту заминава за 6 месеца в САЩ

Има задържан за взрива в гаража на адвокат от Монтана

Вдигат осигуровките за свободните професии Повече ще внасят и фермерите

ЦИК разреши привличане като обвиняем на Тома Белев за антисемитизъм Постъпило е мотивирано искане от главния прокурор по досъдебно производство

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в четвъртък, 24 октомври 2019

Министър Танева: Над 600 работни места ще бъдат създадени чрез проекти по подхода ЛИДЕР

Спират частни строежи от 2019 г.

От 2019 г. частни инвеститори няма да могат да строят на територията на община, която няма общ устройствен план (ОУП). Това напомни зам.-министърът на регионалното развитие Николай Нанков. Изискването е записано в Закона за устройство на територията и срокът за изработване на ОУП вече беше удължен.

Първоначално забраната трябваше да влезе от тази година. Отсрочката беше направена с мотив, че изготвянето и приемането на плановете и екологичната им оценка често се проточват във времето заради обжалвания и бавно произнасяне на съда.

„Там, където няма приет общ устройствен план, няма да могат да бъдат преобразувани имоти и да бъдат изготвени подробни устройствени планове (ПУП) след 2019 г.“, разясни Нанков.

Например ако частен инвеститор е закупил терен без ПУП в община, която няма изготвен ОУП, няма да може да започне да строи на него, тъй като няма да има право да направи подробния план за имота си. Изключение ще се прави единствено за приоритетни инвестиции, публични сгради и обекти от национално и регионално значение.

Зам.-министърът изтъкна няколко причини за нежеланието на общините да изготвят ОУП. Най-често причината е липсата на финансов ресурс, както и прекалено либералната нормативна уредба до 2012 г.

„Някъде има кметове и представители на местната власт, които по субективни причини не искат да развиват територията си равномерно и предвидимо“, добави той. По думите му именно липсата на общи устройствени планове е довела до хаотичното презастрояване в някои региони, както и до урбанизирането на горски и земеделски територии през последните 25 години.

Изготвянето на ОУП за една община излиза от 200 000 до 400 000 лева. Около половината от сумата се покрива от бюджета. В 3-годишната бюджетна прогноза за тази цел са заделени за всяка година по 5 млн. лева.

„През настоящата година ще одобрим и финансираме между 50 и 60 общини“, обясни Нанков. По думите му за миналата година от предвидените 5 млн. лева неусвоени са останали 2 млн. лева.

143 общини не са започнали процедурите

Към момента 143 общини (б.р. – от общо 265 в страната) не са стартирали процедура по изготвянето на общ устройствен план, съгласно изискванията на Закона за устройство на територията, посочи пред „Труд“ зам.-министърът на регионалното развитие Николай Нанков.

„Всички останали общини са или с приет, или на етап приемане на общия устройствен план“, каза той.

През 2012 г. депутатите гласуваха всички кметове на общини без изготвени общи устройствени планове да внесат задание за картиране на териториите им в общинските съвети. Това трябваше да се случи до средата на миналата година. В противен случай градоначалниците ги грозят глоби от 10 000 лева. Няма информация за наложена досега санкция.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.