Цацаров иска от Европа по-бърза екстрадиция на Василев (обзор)

Главният прокурор Сотир Цацаров сезира две европейски институции за мълчанието на Сърбия, която не казва дали ще предаде обвиняемия банкер Цветан Василев на България. Обвинител №1 е писал до Съвета на Европа и до Европейския комитет по проблемите на престъпността с искане спешно да проверят защо сръбските власти година и половина се бавят за екстрадицията на бившия собственик на КТБ.

Съдебната сага се точи, откакто КТБ спря плащанията на 20 юни 2014 г. и бе поставена под особен надзор. Осем дни по-късно прокуратурата обвини Василев за присвояване на 206 млн. лв. от КТБ. Призовкарите не го откриха, затова той беше привлечен под отговорност задочно и обявен за издирване. Търсиха го два месеца. Банкерът се предаде сам на 16 септември 2014 г., но не в българската, а в сръбската полиция.

Цацаров съобщава на СЕ, че изпратил молба за екстрадиция до министъра на правосъдието на Сърбия на 18 септември 2014 г. В средата на май за втори път известил Белград. Посочил, че Василев е обвинен и за безстопанственост. Последвало и трето напомнително писмо, но до днес нямало вест от Сърбия. „Да се инициира процедура на разрешаване на проблема в дух на приятелство“, пише Цацаров до Европа.

Според експерти двете институции не могат да накажат Сърбия, но могат да попречат в преговорите й за ЕС.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право