Проф. Плочев от ВМА: Грипът поразява 300 000 българи годишно, поне 5000 умират от усложнения

300 000 души в България всяка година се разболяват от грип, а смъртните случаи  са между 5000 и 6000, съобщи в ефира на бТВ професор Камен Плочев, шеф на Клиниката по инфекциозни, паразитни и тропически болести към Военномедицинска академия в София.

Проф. Плочев предупреди, че грипът не е невинно заболяване, защото засяга целия организъм – централната нервна система, ушите, горните и долните дихателни пътища, мускулно-ставния апарат, сърцето, бъбреците.

„За съжаление ваксинациите нямат голям успех, защото вирусът е страшно изменчив. Всяка година се появява под нова генетична формула, непозната за нашата имунна система, която не може да реагира своевременно“, обясни още експертът.

За двете деца, починали през последните дни от грип, проф. Камен Плочев каза, че те са боледували от щам на Б-вируса и най-вероятно или са били изложени на масивно заразяване, или имунната им система да не е била "добре реагираща".

За вируса Зика

За вируса Зика Камен Плочев разясни, че е правилно да се определя като вид грипна инфекция.

„Новото, което се появи тази година и безспорно ни тревожи, е подозрението, че Зика най-вероятно предизвиква малформации в плода в утробата на майката, но това все още не е доказано напълно“, каза още професорът.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве