Разширяват офисите за удобство на служителите Правят стаи за отдих и зали за игри

Теди Бургазлиева с меден месец 2 години след сватбата

Борисов за избора на главен прокурор: Изцяло сме стъпили на професионалните качества на Гешев

Андреа се зае да влезе във форма

Откриха труп на мъж, застрелян в гръдния кош

От 100 до 10 хил. евро глоба за пушене в Гърция

Велико Търново е домакин на национална среща на общинските експертите по социални дейности и здравеопазване Над 150 ще са участниците във форума

Водка с кисели краставички вреди на стомаха

Административният съд потвърди избора на общински съветници в Горна Оряховица

Туристи оцелели след нападение на вълци в Стара Планина

Най-скъпият сериен SUV Cullinan е първият 4х4 автомобил на Rolls-Royce

Вечните книги на България градят безценна поредица Фондация “Българско слово” представя утре първите си 3 колекционерски издания

Лекарка дари инхалатор и мебели на Дом за деца в Дебелец Оборудването е на стойност 829 лева

Лошо време обърква полетите в Москва

Премиерът Борисов: Разпоредих на строителните инженери да обяснят, че се извършват аварийни дейности по почистването на коритото на река Вит

МВнР официално номинира Ирина Бокова за шеф на ООН

Шефката на ЮНЕСКО Ирина Бокова е официалната номинация на българската държава за генерален секретар на ООН, съобщиха от МВнР.

„Във връзка с Решение № 404 от 19 юни 2014 година на Министерския съвет, Министерството на външните работи изпрати писмо, с което номинира г-жа Ирина Георгиева Бокова за поста Генерален секретар на Организацията на Обединените нации (ООН). С биографията си и натрупания опит г-жа Бокова може да бъде една от значимите кандидатури в предстоящата кампания за Генерален секретар на ООН. Писмото е подписано от Министъра на външните работи на 9 февруари 2016 година“, пишат от Външно.

Биография

Ирина Бокова е български политик и дипломат, генерален директор на ЮНЕСКО, заместник-министър (1996) и министър (1996 – 1997) на външните работи от БСП в правителството на Жан Виденов, посланик във Франция и Монако и постоянен представител в ЮНЕСКО, припомня в биографична справка агенция „Фокус“, в която пише още:

Родена е на 12 юли 1952 г. в София. Тя е дъщеря на видния деец на БКП Георги Боков (бивш главен редактор на в. „Работническо дело“) и сестра на Филип Боков (началник на политическия кабинет на премиера Сергей Станишев). Ирина Бокова завършва гимназията с преподаване на английски език, София (1971 г.) и „Международни отношения“ в МГИМО, Москва през 1976 г.

От 1977 до 1982 г. е трети секретар в отдел „ООН и разоръжаване“ на МВнР. До 1984 г. е трети секретар в постоянното представителство на България в ООН, Ню Йорк. До 1990 г. е втори и първи секретар в отдел „ООН и разоръжаване“ на МВнР.
От 1990 до 1991 г. е депутат в 7-то Велико народно събрание.
През 1995 г. е секретар на правителствения Комитет по европейска интеграция. Тогава става и заместник-министър на външните работи.

През 1996 г. Бокова е кандидат за вицепрезидент в двойка с Иван Маразов (БСП), губят изборите. Същата година става първи заместник-министър на външните работи.
От 1996 до 1997 година е министър на външните работи.
От 2001 до 2005 година е народен представител в 39-то Народно събрание от „Коалиция за България“. В това НС е била в:

Парламентарна група на „Коалиция за България“: член (05 юли 2001)
Парламентарна група на „Коалиция за България“: секретар на ПГ (05 юли 2001 – 18 май 2005)
Комисия по европейска интеграция: член (20 юли 2001 – 18 май 2005)
Комисия по външна политика, отбрана и сигурност: заместник-председател (20 юли 2001 – 18 май 2005)

Делегация в Съвместния парламентарен комитет България – Европейски съюз: заместник-председател (03 август 2001 – 18 май 2005).

От 2005 година Ирина Бокова е извънреден и пълномощен посланик на Република България във Франция и постоянен представител на Република България към ЮНЕСКО.
На 22 септември 2009 година българският посланик във Франция Ирина Бокова беше избрана за генерален директор на ЮНЕСКО. Бокова получи 31 гласа в 58-членния Изпълнителен съвет на организацията при петия, последен тур на гласуването. Другият кандидат, египетският министър на културата Фарук Хосни, смятан доскоро за големия фаворит в борбата, събра 27 гласа. 57-годишната Бокова става първата жена, избрана начело на Организацията на ООН по въпросите на образованието, науката и културата в 62-годишната й история.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.