Корман Исмаилов: Името на партията на Местан е послание към Турция

"Ако беше послание към избирателите в страната, тогава буквите трябваше да значат нещо на български. Търси се ефект, който е тактически, който да привлече внимание – това е партията, приятелка на Турция, а другата партия не е приятелка на Турция. Това каза пред "Хоризонт" Корман Исмаилов, лидер на Народната партия "Свобода и достойнство". Коментарът му е по повод обявеното създаване на нова партия от Лютви Местан вчера. Тя ще носи името ДОСТ - дума, която означава приятел на турски. 

Политическата игра, която се случи и предизвика целия този процес, повече засяга Местан от Доган. Тя провокира тези напрежения и самите те в момента се опитват да укрепят позиции и да удължат бъдещето си. Според мен и двете организации са в много дълбока криза и нямат трайно бъдеще. Така и новата партия, не мисля, че може да бъде адекватна с оглед профила на господин Местан.

Ние никога не сме планирали да правим ДПС №2, докато тук прикрито личат подобни цели.

Относно евентуално сближаване на партия "Свобода и достойнство" с партията на Местан, Корман Исмаилов заяви: Ние имаме много ясно принципно разграничение от всички бивши сътрудници на Държавна сигурност, затова няма как засега да бъдем заедно с Местан.

Заместник-министърът на отбраната Орхан Исмаилов е на път да подаде оставка, каза още лидерът на партия "Свобода и достойнство", излъчила заместник-военния министър. Реформаторският блок заседава снощи заради напрежението между министър Николай Ненчев и заместника му, възникнало поради предложени промени в устройството на ведомството.

Все повече се засилват съмненията, след като няма ясна аргументация и мотивация на подобни действия. Всъщност това и е отношението и сред колегите народни представители, и от ГЕРБ, и АБВ реагираха. В момента имаме проблем. Към момента неговата позиция е да се разграничи, защото в момента вижда сериозни проблемни рискове за бъдещата работа на тази структура. Ако нещата се пазят, неговата позиция е да не поема отговорности и да се разграничи.

Като коалиционни партньори ние обсъждаме проблема на ниво Реформаторски блок, защото това смятаме, че има проблем както за министър Ненчев, така и а коалицията.

Коментари

Задължително поле