Детското отделение в МБАЛ-Русе тъне във влага и мухъл

Детското отделение в МБАЛ - Русе тъне в мухъл и влага заради съдебни дела и липса на финансиране, алармира зам.директорът на здравното заведение д-р Йосиф Новаков. За ремонт на педиатрията, която трябва да се премести на деветия етаж в Хирургическия блок, са нужни над 500 000 лв.

Отделението се помещава в стария корпус на МБАЛ отпреди 60 г., където условията са лоши. Помещенията на трите сектора за 45 деца, 11 лекари и 21 медицински сестри са потънали в мухъл, а санитарните възли не достигат. Майките, които придружават децата си, са принудени да перат и сушат дрешките им по радиаторите и стаите се овлажняват.
През март 2014 г. министерството на здравеопазването отпуска 200 000 лв., но спешният ремонт е отложен.

Съдебният спор на Комплексния онкологичен център /КОЦ/ като общинско търговско дружество с болницата се проточва и сега се очаква проблемът да се реши до края на т.г.
Община Русе вече опрости 71 920 лв. съдебни разноски на МБАЛ по приключило търговско дело със спогодба за собственост.

След дългогодишна битка местната управа спечели съдебния казус за два етажа в Хирургическия блок. Върховният касационен съд /ВКС/ ги даде на КОЦ. Спорът приключи, след като здравният министър д-р Петър Москов предложи и Общинският съвет гласува заменка на имоти с еднаква пазарна цена.

КОЦ получи срещу двата си етажа част от сграда на болницата за хирургически зали и стаи за лечение. Те сеъщо трябва да се ремонтират.

Общината е съакционер в МБАЛ - Русе, която е одържавена през 2000 г. с 9 млн.лв. капитал. Преди 5 г. местният парламент приема държавното участие в болницата да нарасне до 73,69% за сметка на 17,53 общински дял. Останалите са разпределени между общини в региона.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони