На 20 ноември 2019 да почерпят

Дневен хороскоп на Алена за сряда, 20.11.2019

17 вече са задържаните при акция срещу наркоразпространението в София

Създадоха материал за хидрокостюми срещу ухапвания от акули

България е в топ 3 в ЕС по строителство

Папа Франциск замина за посещение в Тайланд

Чуждите инвестиции нараснаха със 152% Задгранични компании изтеглят капитали от страната

Цената на „Гражданска” нараства до 400% за шофьори с нарушения По-скъпа застраховка за 21 км/ч превишение на скоростта

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в сряда, 20 ноември 2019

Двама души загинаха, падайки в дупка с вряла вода на пътя в Русия

Застреляха в гръб бургазлия до езерото Вая (обзор) Убитият бил криминално проявен

Украйна ще строи град на Луната

5G мрежата е опасна колкото кафето

Разменяме изложби с Ермитажа 5 години напред Министерство на културата на визита в Москва

Режим на водата в 6 области в страната

Хирурзи от „Софиямед“ трансплантираха палец от крак на ръката на 50г. мъж

50 годишен мъж е претърпял успешна трансплантация на палец в столичната болница „Софиямед“, съобщиха от лечебното заведение. Това е първата за България успешна интервенция от този тип.

Мъжът постъпва в болницата за консултация с доц.д-р Маргарита Кътева, завеждащ Клиника по реконструктивна хирургия. Той е изгубил пръста на ръката си при трудова злополука преди 1 година. След консултации в цялата страна Георги от Павликени е приет от доц. Кътева за изграждане на липсващия палец на ръката.

„Когато решихме да преместим палеца от крака на липсващия такъв на ръката, знаех че това ще е сериозно предизвикателство за нашия екип, тъй като тази микрохирургична интервенция правим за първи път. През 1992г. успяхме да трансплантираме втория пръст от крака като палец на ръката на пациент, но не и палец от крака на мястото на липсващ палец на ръката. За този вид оперативна интервенция има строги специфични медицински показания“, коментира доц.Кътева.

Такъв е бил случаят и на Георги. Два екипа прекарват в операционната зала над 10 часа. Трансплантацията на палец от крака е рядко прилаган метод, тъй като палецът служи за опора на тялото и правилната походка.

„Работихме изключително прецизно като запазихме ставата на палеца и взехме само тази част от него, която съответства на липсващата от ръката, за да не навредим на опорно-двигателния апарат. Зашихме всички структури, отговарящи за функцията на палеца на ръката, което означава, че след време пациентът ще може да го движи и да има сетивност, така че той да бъде напълно функционално способен“, уточнява доц. Кътева, която е и ръководител на Специализирания център по хирургия на ръка и реконструктивна хирургия в „Софиямед“.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.