Природният газ поскъпва с 2,5% от април Без промяна на парното и водата

Съдът реши директорът на здравната каса в Ловеч да остане под домашен арест

Министерство на финансите с 18 мерки срещу корупцията Режат външни фирми от достъп до документи за конкурси

82,9% от българите са със собствено жилище

Застраховка за 1,4 млн. лв. има туроператорът на пострадалите в автобус в Египет българи

НАП продаде на търг училище в Елена Имотът вече е собственост на софийска фирма срещу 40 042 лева

Прокуратурата разследва убийството на жена в Перник

Тереза Мей отново обвини Русия за отравянето на Сергей Скрипал

Нинова: Причината за дупките по пътищата е корупцията

Меган Маркъл може да се венчае със сватбената тиара на принцеса Даяна

Язовир Тича отново прелива Няма опасност за хората

Путин: Имаме планове за намаляване на военните разходи през тази и в следващата година

Томислав Дончев: Стокообменът между България и Сърбия има значителен потенциал за ръст

Ердоган: Във Варна ще кажа на ЕС – или плащайте, или си признайте честно, че няма да има пари за бежанци

В Анкара задържаха 1,4 кг от радиоактивния елемент Калифорниум

Земеделци и министър не се разбраха за ръст на националните доплащания

Увеличаване на националните доплащания по заложените в новата Програма за развитие на селските райони /ПРСР/ мерки искат членовете на Асоциацията на земеделските производители в България /АЗПБ/. “Само за модернизация на селските и преработвателни стопанства вече има обявени инвестиционни намерения за 4 млрд. лв. Реализацията им ще доведе до намаляване на вноса, увеличаване на износа и създаване на нови работни места.

Бюджетът обаче е доста по-скромен., като националното съфинансиране продължава да е в същия размер както през миналия програмен период – между 18 и 20% за различните мерки. Настояваме то да се увеличи до 50%, както е в много евродържави и предвид увеличените приходи в републиканския бюджет”, обяви Ивайло Тодоров, председател на АЗПБ преди старта на Четвъртата национална среща на асоциацията в курорта Златни пясъци. За да се променят параметрите на програмата обаче е нужно съгласуване с Брюксел. “Теоретично това е възможно, но процедурата е дълга и финалът й би бил чак в края на програмния период”, попари надеждите на фермерите земеделският министър Десислава Танева, която бе гост на срещата.

“Тази година към бизнеса ще бъдат насочени 500 млн. евро. Много по-добре е да ги усвоим своевременно. Отворихме двете най-желани от фермерите мерки, интересът е голям, а и средствата ще стигнат до повече производители”, каза Танева.

От асоциацията отбелязаха като плюс новата възможност за подпомагане на частни инвестиционни проекти за напояване, която ще стане факт от средата на тази година. Фермерите обаче настояха администрацията да работи в по-добър синхрон с тях и правилата за идната година да бъдат ясни още от лятото на тази. Танева пък ги призова да не се роят в множество браншови организации, а да се обединят в една. Това е гаранция за намирането на най-добрите решения за сектора и за неговия растеж, подчерта министърът.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.