82% от богатството в света отива при 1% от населението

Майка с бебе в ръце пропадна в улична шахта в столичен квартал

Агресия в дом за деца с увреждания в Габрово

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ във вторник, 23 януари 2018

Правят сергиите в Слънчев бряг еднакви

15-километрова опашка на ГКПП „Капитан Андреево“

Броят яхтите на българи в Гърция Удрят схемите за укриване на налози при транзит

Списък с 55 защитени специалности въвежда МОН

Религии против Истанбулската конвенция Светият синод обяви, че договорът поражда тревога за бъдещето на европейската християнска цивилизация

Белгия намали равнището на терористична заплаха в страната

Федерика Могерини заяви, че е извънредно притеснена от турската офанзива в Сирия

Огнеборци потушиха пожар в цех за металообработка в Килифарево

Бомбаджия на банкомати скочи в ледените води на Струма (обзор) Джонката и Свещичката арестувани след 75 дни търсене под дърво и камък

Разкриха пет високотехнологични наркооранжерии в Добричко

Грипна епидемия и в Благоевград Висока заболеваемост в още 6 области

Земеделци и министър не се разбраха за ръст на националните доплащания

Увеличаване на националните доплащания по заложените в новата Програма за развитие на селските райони /ПРСР/ мерки искат членовете на Асоциацията на земеделските производители в България /АЗПБ/. „Само за модернизация на селските и преработвателни стопанства вече има обявени инвестиционни намерения за 4 млрд. лв. Реализацията им ще доведе до намаляване на вноса, увеличаване на износа и създаване на нови работни места.

Бюджетът обаче е доста по-скромен., като националното съфинансиране продължава да е в същия размер както през миналия програмен период – между 18 и 20% за различните мерки. Настояваме то да се увеличи до 50%, както е в много евродържави и предвид увеличените приходи в републиканския бюджет“, обяви Ивайло Тодоров, председател на АЗПБ преди старта на Четвъртата национална среща на асоциацията в курорта Златни пясъци. За да се променят параметрите на програмата обаче е нужно съгласуване с Брюксел. „Теоретично това е възможно, но процедурата е дълга и финалът й би бил чак в края на програмния период“, попари надеждите на фермерите земеделският министър Десислава Танева, която бе гост на срещата.

„Тази година към бизнеса ще бъдат насочени 500 млн. евро. Много по-добре е да ги усвоим своевременно. Отворихме двете най-желани от фермерите мерки, интересът е голям, а и средствата ще стигнат до повече производители“, каза Танева.

От асоциацията отбелязаха като плюс новата възможност за подпомагане на частни инвестиционни проекти за напояване, която ще стане факт от средата на тази година. Фермерите обаче настояха администрацията да работи в по-добър синхрон с тях и правилата за идната година да бъдат ясни още от лятото на тази. Танева пък ги призова да не се роят в множество браншови организации, а да се обединят в една. Това е гаранция за намирането на най-добрите решения за сектора и за неговия растеж, подчерта министърът.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.