Любопитни факти за Свети Валентин

Има различни теории за произхода на деня на Св. Валентин, но най-популярните датират от времето на Римската империя по време на управлението на Клавдий II 240 г. пр.н.е. Клавдий не искал мъжете да се женят по време на война, защото вярвал, че необвързаните мъже са по-добри войници. Епископ Валентин се противопоставил на този закон и провеждал тайно сватбени церемонии. Заради това бил хвърлен в затвора и след това екзекутиран по заповед на Императора на 14ти февруари.

Малко история:

- Древните римляни празнували Луперкалиите на 14ти февруари в чест на Юнона, кралицата на римските богове и богини. Юнона също така била богинята на жените и брака.

- Много хора смятат, че символът „Х” е станал синоним на целувка през средновековието. Хората, които не можели да пишат името си, се подписвали с хикс, когато свидетелствали, а после го целували, за да покажат искреността си.

- Средновековните момичета ядели странни храни на св. Валентин, за да сънуват бъдещия си съпруг.

- През 1537 г. английският крал Хенри VII официално обявил 14ти февруари за празника на св. Валентин.

Шоколадовите бонбони

- Казанова, известен като най-големият любовник на света, ядял шоколадови бонбони, за да е по-енергичен и мъжествен.

- Лекарите през XIX век често съветвали пациентите си да ядат шоколад, за да успокоят страданията си по изгубената любов.

- В края на XIX век Ричард Кадбъри произвел първата кутия бонбони за св. Валентин.
- На св. Валентин се продават по над 35 милиона сърцевидни кутии с шоколадови бонбони.

- В САЩ на св. Валентин се изхарчват над 1 милиард долара за шоколад.

Цветята

- 73% от хората, които купуват цветя на св. Валентин, са мъже, а само 27% са жени.
- 15% от жените пращат сами на себе си цветя на св. Валентин.

Розите

- Червената роза била любимото цвете на Венера, римската богиня на любовта. Червените рози се считат за цветето на любовта, защото червеният цвят символизира силни романтични чувства.

- Първата кутия за шоколадови бонбони във формата на сърце е произведена през 1868 година. Днес за празника на влюбените се продават повече от 36 милиона кутии с шоколадови бонбони във формата на сърце.

Но... Има и неща, които обаче не знаете и те не са точно романтични. Да видим.

Валентин е покровител на чумата и епилепсията

Първото нещо, което най-вероятно не знаете за денят на Св. Валентин е, че не е посветен само на влюбените двойки, а също така и на неврологични разстройства и опасни заразни болести.Свети Валентин Католическата църква признава поне 10 религиозни фигури, носещи името Свети Валентин и всеки от тях има собствен ден в църковния календар, но традиционно познатия Свети Валентин е бил римски свещеник, живял през трети век и загубил главата си през 269-та година при управлението на римския император Клавдий II.

Причината за това било, че императора карал войниците си да останат ергени, защото бил убеден, че женените мъже не стават добри бойци. Християнският проповедник се опитал да разубеди и покръсти императора и народа му, но бил наказан със смърт. 200 години по-късно папа Геласий обявил 14-ти Февруари за ден, в който да се отдава почит на светеца и от тогава католиците празнуват на този ден.

Според католическият справочник "Catholic Online" Валентин е покровител на множество елементи от живота, включително любовта, влюбените, сгодените двойки, щастливите бракове, а също така и пчеларите, припадъците, епилепсията и чумата.

Южна Корея има празник на любовта всеки месец Черен нудълс

Общо 12 са празниците посветени на влюбените в азиатската държава, всеки от тях с малки особености. Най-почитани са дните през Февруари, Март и Април. В денят на любовта от месец Февруари дамите дават на мъжете в техния живот лакомства. През Март мъжете отговарят с подаръци, но не храна. Финалът на този цикъл е денят от месец Април, който е известен като "Черният ден". Тогава всички самотни души, които не са получили подаръци през някой от предходните месеци оплакват самотното си съществуване ядейки порция черни нудълс.

Празнуването на денят на Св. Валентин е забранен в Саудитска Арабия 

Не всеки обича този празник - в Пакистан е наречен "срамен ден", а в Индия група хиндуисти преди време организирали огромна клада - запалили хиляди картички-валентинки. В Саудитска Арабия на този "езически празник" държавната Комисия за Подхранване на Ценностите и Борба с Пороците има доста работа. Масово правят проверки в магазини и хотели, където събират доказателства с помощта на които по-късно да бъдат осъдени мюсюлмански двойки празнуващи Св. Валентин.

Въпреки това в държавите, класифициращи празника като "Западна липса на морал" много хора имат желание да го празнуват. Според младеж от Иран, цитиран в The New York Sun: "Забраната само засилва моето желание за борба с духовническите правила."

Не е за влюбени

Смешна е мисълта, че най-голямото количество картички-валентинки не се разменят между влюбени, но това е факт. Партньори и любовници заемат почти последно място сред получателите на картички. Оказва се, че деца и майки получават валентинки по-често от влюбените. А кой получава най-много картички на сърчица? Вярвате или не, това са учителите - децата са много мили... На дъното на класацията, пък са домашните любимци. Би било тъжно, ако те получават повече картички от младите влюбени хора, нали? По темата с картичките - жени купуват 85% от тях, а само в Щатите годишно се разменят над 1 милиард валентинки.

Коментари

Задължително поле