Монтана скочи срещу новата здравна карта

Проекта за нова здравна карта на България орязва драстично болниците в област Монтана. Ако планираните от Министерството на здравеопазването /МЗ/ реформи се реализират, стотици хора ще останат без лечение или ще трябва да пътуват големи разстояния, за да се лекуват. Много медици пък ще напуснат региона, заявиха лекари от Северозапада.

Управители и специалисти от петте медицински заведения в областта изказаха категоричните си несъгласия с готвените промени в здравеопазването и ги обявиха за неприемливи. „Не може финасирането на леглата в хирургичните отделения в областта да се намалява наполовина – от 211 на 116. При нас се лекуват хора на само от Монтана, но и от съседните Врачанска и Видинска област! Къде ще отидат тези пациенти при голямата бедност в района! Някои трудно си плащат пътя дори до областния град!”, заявиха медиците.

Огромна тревога сред лекари и пациенти предизвиква и планираното закриване на 9 поста за хемодиализа. Останалите 18 поста, които ще се финансират от здравната каса, трудно ще обслужат всичките 64 бъбречно болни. „Може би в министерството са предвидили, че част от пациентите ще починат. Нека те им го кажат!”, възмутиха се медиците. „Ако ние подпишем тази карта, няма да имаме право да гледаме хората в очите!”, заяви шефът на болница „Св. Георги” д-р Давид Караилиев.

Според проекта за нова здравна карта излишните легла в болниците в област Монтана са 173. В болницата в Монтана хирургичните легла, които ще се финансират, са намалени с 59, което значи, че ще се приемат само спешни случаи. Орязани са и 57 легла за неврологично болни. Преди дни заради предвиденото намаляване на легла и клинични пътеки в болницата в Берковица пламнаха протести.

„Готвим становище до МЗ, в което настояваме в новата здравна карта за област Монтана да бъдат включени разумни параметри, ко то бяха предварително обсъдени и изпратени в министерството. Ако наредбата влезе в сила в сегашния си вид, може да се стигне по пагубни и необратими последици за здравеопазването в региона. Хора ще останат без лечение, а много лекари ще заминат другаде!” заяви областният управител Ивайло Петров.

По данни на Българския лекарски съюз годишно 40 лекари напускат област Монтана.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве