Предлагат стандарт „планински продукт“ Обсъждат данъчни стимули за определени региони

Вижте НА ЖИВО как Франция посреща шампионите си (ВИДЕО)

С акции погват травеститите на бул. „Христо Ботев“ в София Столичната община няма да глобява за качване с колело по бордюр

Затягат граничния контрол заради чумата (обзор) АПИ ежедневно ще почиства пътя преди контролните пунктове

Румен Порожанов: Чума наистина има и тя е потвърдена с всички лабораторни проби

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ във вторник, 17 юли 2018

Вътрешният министър: Чумата е страшна, притесних от това, което чух

Нарушено качеството на водата в десетки басейни в София

Путин: Сорос се меси навсякъде, но нима това е позиция на американската държава?

Евроексперти оценяват психиатрията ни Предстоят обиколки из болници и запознаване с проблемите в сектора

Най-добрият губещ за всички времена

Искат мерки срещу сивата икономика

Инфлацията достигна над 5-годишен рекорд

По-голяма прозрачност при онлайн резервациите

Министерство на отбраната ще търси експерти по киберсигурност

България гони иранка, заменила Аллах с Христос

22-годишната иранка Захра Шахсавани ще бъде върната от България в родината й, където може да бъде хвърлена в затвора и дори екзекутирана, съобщава Флагман.бг, като се позовава на решение от снощи на Бургаския административен съд. Причината, поради която Захра може да бъде преследвана от властите в Техеран е, че преди няколко години е заменила исляма с християнството.

След революцията през 1979 година в ислямската република на преминаването от Аллах към Христос не се гледа с добро око. Хората, направили това, често са съдени за вероотстъпничество. Ако някой бъде признат за виновен, присъдата може и да е смърт.

Още през 2014 година от нашата Държавна агенция за бежанците признаха в репортаж на американската телевизия Фокс нюз, че към онзи момент в България има между 100 и 200 иранци, търсещи закрила от религиозните преследвания в тяхната страна. Тогава „Фокс нюз“ се позова на доклад на ООН, според който през 2014 година в ирански затвори имало поне 49 души, пратени там само защото са християни.

Възможно е Захра да бъде сполетяна от същата съдба, ако нашите власти я върнат в Иран.

Младата жена говори перфектен български език. Има интелигентен вид и е лъчезарна. В съда вчера в нейна подкрепа отишли около 30 души от всякакви възрасти. Казва, че е напуснала Иран заедно със сестра си още през 2013 г., тъй като там животът бил много тежък. Преследвали семейството й, защото опитали да развиват частен бизнес. Майка й и сестра й дори са арестувани. Избягали първо в Турция. Именно там Захра се запалила по християнството.

„Вкъщи имахме Библия. Започнах да я чета и като видях чудесата в нея, повярвах! Обичам България и искам да остана тук”, разказва момичето пред Флагман.бг.

Захра се установява в Несебър през септември 2014 г. Повече от година работи във фризьорски салон в морския град, където и живее. Кръстена е, а на врата си носи златен кръст – един от най-важните християнски символи. Редовно ходи на църква и дори помага във всички мероприятия. За това свидетелства и пастор Христо Якимов.

„Запознахме се с нея през 2013 г. Тогава дойде в църквата. Направи ни впечатление, че седеше най-отзад и плачеше неутешимо. Опитахме се да направим връзка с нея, но беше трудно, тъй като не говореше български, а само малко английски. По начина на кръстене разбрахме, че е християнка. Посещава редовно богослужения, а вече говори и пише перфектно на български”, разказва пастор Якимов в съдебната зала. Той добавя, че няколко семейства искали да осиновят Захра и с това да се решат проблемите й. Но у нас подобно нещо е невъзможно, защото вече е навършила пълнолетие.

„Безумие е в една християнска държава да не се подкрепят християните! Тук вече джамиите станаха повече от църквите. Християнска държава ли е наистина България, след като се допуска подобно нещо”, питаха се хората, които бяха дошли да подкрепят Захра преди началото на делото.

„За мен България е моята държава! Не мога да си представя живота извън нея, без приятелите ми и без вярата”, казва младата жена в съдебната зала. Нейната сестра също е християнка и живее със съпруга си в Швеция. Но Захра отказва да напусне България, въпреки че ще има много по-уреден и спокоен живот в скандинавската държава.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.