Болни от рак пловдивчани и онкодиспансери скочиха на министър Москов

За града под тепетата се планира намаляване на леглата за онкозаболявания на 20 от над 300

Болни от рак пловдивчани и техните близки удавиха в четвъртък социалните мрежи от плюнки по адрес на здравния министър доц. д-р Петър Москов и гняв и възмущение от предложението му за намаляване на леглата за онкоболни в града под тепетата от 300 на 20. Това е залегнало в проекта на Наредба за утвърждаване на интердисциплинарен медицински стандарт за комплексно медицинско обслужване на болни с онкологични заболявания.

"Ужас! Убийци! Това ли е хуманизмът на министъра на здравеопазването?! Защо пак посяга на най-тежко болните и обречените?!", са част от сравнително меките реакции в социалните мрежи. Пациенти с онкологични заболявания са изпратили писмо до Националната пациентска организация (НПО) и до Омбудсмана Мая Манолова, с което молят за съдействие.

Освен болните от рак на министър Москов и идеите му скочиха и от онкодиспансера и куп болници, които имат подобни легла. "Нашите пациенти са силно обезпокоени от предлаганите промени. Тяхното недоволство ескалира, става непредвидимо и няма да е пресилено, ако кажа, че се заражда истерия", коментира управителката на МБАЛ "Централ Хоспитал" д-р Надежда Крумова. Според нея проектът на наредбата вместо да създаде правила за по-добра, последователна и навременна грижа за тези тежко болни, по-скоро се превръща в инструмент за закриване на работещи здравни заведения, лекуващи болни с онкологични заболявания. Защото пациентите ще могат да се лекуват само в заведения, които разполагат едновременно с отделения по медицинска онкология, лъчетерапия, нуклеарна медицина и палиативни грижи.

В случаи, когато се съчетават химиотерапия и лъчелечение, пациентите не ползват здравните услуги едновременно, а това изискване е заложено в проекта като поднормативен акт. "В момента, когато пациентът приключи с лъчелечението си, той се изписва от болницата и влиза за химиотерапия, но след определен период от време - седмици или дори месеци. Затова буди недоумение логиката на подобна мярка, защото болниците, които предлагат комплексност, и в момента съществуват и работят по договор с НЗОК, но те не са най-предпочитаните от пациентите с онкологични заболявания", допълва д-р Надежда Крумова.

Според управителя на МБЛА "Джи Мед" д-р Антон Михнев предлаганата наредба не създава никаква друга предпоставка за нов начин на работа, освен че административно насочва потока пациенти към определени лечебни заведения. "Проектът на Наредбата е голяма щуротия, пълен абсурд! Не може министърът на здравеопазването да се превръща в регулировчик и да лишава пациентите от право на избор. Това ще доведе до закриване на най-желаните, а пациентите ще бъдат принудени да се лекуват в тези, които не са в челото на класациите по степен на удовлетвореност. Доволни ще бъдат само единици мастити професори", смята д-р Михнев.

Според проектодокумента в Пловдив от над 300 легла по медицинска онкология трябва да останат само 20 в УМБАЛ "Свети Георги", а на закриване са обречени КОЦ (Комплексният онкологичен център) и МБАЛ "Централ Хоспитал". "Убедени сме, че новите изисквания не са в интерес на пациентите и не целят да улеснят техния живот или каквото е останало от него", заявяват в писмото си до НПО пловдивските болни от рак и техните близки. И допълват: "У нас се събуждат съмнения, че това пренасочване на потока от пациенти никак не е случайно и за жалост обслужва нечии корпоративни интереси. За никого в обществото не е тайна, че напоследък бяха изградени нови частни онкологични болници, които по една случайност отговарят на все още неприетите изисквания. Дали тази наредба не е написана специално за техните собственици?", питат риторично те.

Председателят на Българския лекарски съюз в Пловдив д-р Георги Кръстев увери, че ще сезира за недоволството срещу проекта парламентарната комисия по здравеопазване и ръководството на съсловната организация в София. А управителят на КОЦ-Пловдив д-р Красимир Вальов заяви, че се надява промените да не се приемат. "С колегите от онкоцентровете в страната ще направим всичко възможно животът на болните от рак да не бъде утежняван и хората да не бъдат карани да чакат незнайно колко за лечение", коментира д-р Вальов.

По преживяемост на онкоболните нашата страна е на едно от водещите места в света и то пред развити европейски държави като Холандия и Дания, посочи д-р Надежда Крумова. И добави, че ще е много жалко, ако изостанем от тази позиция.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве