Петък е! Нека празнуването на Трифон Зарезан започне сега

Петък е, което само по себе си е достатъчен повод за празнуване и пиене. Освен това само след два дни е 14 февруари. Този ден предизвиква в българите множество спорове дали трябва да се почита празникът на влюбените – Свети Валентин или този на виното – Трифон Зарезан. Който и да избере, трябва да са полее. И за да не се обвинявате, че пиете има и полза. Опитахме се да съберем част от лечебните свойства на най-предпочитаните алкохолни питиета.

Бира

Може да започнете с нещо леко като бира. Без скрупули може да се каже, че тя е полезна. Малко известен факт е, че бирата е богата на витамини от група В и на минерали, като магнезий, селен, калий, фосфор. Ечемикът и хмелът, използвани в производството на бира, са богати на флавоноиди, които имат мощен антиоксидантен ефект.

Освен това умерената консумация на пивото подпомага здравето на сърдечносъдовата система и чрез повишаване на нивото на "добрия", HDL холестерол. Намалява се и риска от инфаркт с почти 30%.

Любителите на по-твърд алкохол също трябва да знаят, че и той в някой случаи се оказва полезен в умерени количества.

Вино

Какъв ще е празникът на виното без вино. Ползите от алкохолната напитка идват от съдържащите се в гроздето полифеноли, осигуряващи ни така необходимата антиоксидантна защита. Червеното се характеризира също със способността за намаляване на възпалителните процеси, риска от рак, диабет и сърдечни заболявания.

Но бялото вино определено бие червеното, когато става въпрос за положително влияние върху мозъчната дейност. В него се съдържат специални вещества hydroxycinnamates, които са полезни за ума. Така че пийте вино, но не повече от 140 милилитра на вечер.

Уиски

Уискито е популярно питие, но едва ли повечето от любителите му са наясно, че освен удоволствие, умерената му консумация може да донесе и редица ползи за здравето. Шотландската напитка е богата на анти-оксиданти, които помагат за ограничаване на растежа на раковите клетки. То съдържа елагова киселина (ellagic acid), която е силен естествен анти-оксидант. Тя има свойството да ограничава взаимодействието на ДНК-то с някои канцерогенни вещества като нитрозамини и полициклични ароматни хидрокарбони.

Ракия

Българската напитка, която има десетки хиляди почитатели, съдържала редица полезни съставки, които се отразяват отлично на нашето здраве.

На първо място, ракията се оказва особено полезна за метаболизма. Съставките на напитката забързват храносмилането и стимулират отделянето на храносмилателни сокове и ензими, които спомагат за по-добро усвояване на хранителните съставки.

Ако пиете по 50-70 грама ракия всяка вечер, ще забравите за всякакви стомашни проблеми и ще можете да поддържате оптимално тегло. Освен това, нашенското питие лекува успешно главоболие и мигрена, болки в гърба и врата, стимулира кръвообращението и помага на сърцето.

Водка

Ако се консумира разумно, водката може да бъде полезна за нашето здраве. Тя загрява тялото и подобрява кръвообращението. Също така действа дезинфекциращо, така че повърхностни наранявания спокойно могат да се обработят с тази течност. Водката също така действа общоукрепващо и е особено полезна през студените зимни месеци, когато сме податливи към простуда и грип. Консумацията на водка в малки дози подобрява работата на сърцето и подсилва кръвоносните съдове. Сред положителни черти на водката е свойството ѝ да отпуска и обезболява.

Ром

Още в миналото се е смятало, че ромът има множество полезни свойства. Той има противовъзпалително и сгряващо действие. Компресът с ром се е явявал изпитано средство за лечение на подагра, ревматизъм и радикулит. Ромът е отличен помощник и в борбата със заболявания на дихателната система.

При настинка, ангина, грип и бронхит се приема малко количество от ром, подправен с мед и лимонов сок. При изгаряния или повърхностни рани се употребява ром в комбинация с билкови настойки.

Коняк

Още от създаването си конякът е бил определен за лечебен еликсир. Лечебните му свойства са били описани в древни книги с рецепти. Там той бил определян като елексир на здравето. Конякът е полезен е за хора с хипертония и стенокардия. Ефективен е за намаляване на стреса и нервното напрежение. Полезен е при мускулни и сухожилни травми. Може да се ползва и при безсъние.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл