Папа Франциск и патриарх Кирил подписаха историческа декларация за единство на християните

Съвместна декларация подписаха папа Франциск и руският православен патриарх Кирил на историческа среща в Хавана , Куба. В документа двете страни изразяват съжаление от загубата на единството между християните и пожелават то да се възстанови, предаде Франс прес.

"Осъзнавайки, че остават много препятствия за преодоляване, ние се надяваме, че срещата ни допринася за възстановяването на това искано от Бога единство", заявяват водачите на Римокатолическата и на основната православна църква в декларацията, подписана по време на срещата, която е първата подобна от схизмата между католици и православни през 1054 г.

В защита на християните

Папата и патриархът призоваха международната общност да защитава заплашените християни в Близкия изток, вероятно имайки предвид нападенията на групировката "Ислямска държава", отбелязва Ройтерс.

"В много страни от Близкия изток и Северна Африка цели семейства, села и градове на нашите братя и сестри в Христа са напълно унищожавани. Техните църкви са варварски опустошавани и ограбвани, свещените им предмети са поругавани, а статуите им са разрушавани", казват двамата духовни водачи в съвместната си декларация.

"Призоваваме международната общност да предприеме спешно действия да спре прогонването на християните от Близкия изток. В Сирия и Ирак насилието вече е отнело хиляди животи и е оставило милиони хора без подслон и средства", заявяват папа Франциск и патриарх Кирил, цитирани от АФП.

Братство между папата и патриарха

След края на срещата им в сградата на летището в Хавана папа Франциск заяви, че той и водачът на Руската православна църква са разговаряли като братя. Водачът на Римокатолическата църква заяви, че двамата са разговаряли откровено и похвали Кирил за "братското му смирение и добрите му пожелания за единство".

"Можем да работим заедно в защита на християнството в цял свят", заяви на свой ред руският патриарх Кирил. Още в началото на срещата двамата духовни водачи се прегърнаха и се целунаха по бузите.

"Най-после! Ние сме братя", бяха първите думи на папата, произнесени на испански към патриарх Кирил, предаде ТАСС.

Главата на Руската църква заяви, че срещата протича в правилното време и на правилното място и че няма пречки за организирането на други подобни срещи. "Сега всичко е по-лесно", заяви той. "Това очевидно е Божията воля", каза папа Франциск.

Размяна на дарове

Папата подари на руския патриарх мощехранителница с късче от мощите на Свети Кирил, архиепископ на Александрия през пети век, който е почитан и от католиците, и от православните. Франциск подари на Кирил и потир. Кирил пък му подари малка реплика от иконата на Казанската Света Богородица.

През 2004 г. Ватикана върна на предшественика на Кирил патриарх Алексей Втори копие от 18-и век на тази икона за засилване на приятелските отношения между католиците и православните, припомня АП.

Коментари

Задължително поле