Показаха две от новите станции на метрото

Театър на Балета на Борис Ейфман с премиера в София

Джоан Роулинг шокира с герои гейове

Осъден за закана за убийство и жертвата му жалят присъдата Инцидентът се разиграл във великотърновското село Беляковец преди година

Българският народ не е див и варварски, братя Британско-българският бизнес бал в Лондон е приеман с почести

Над 150 ранени и 50 арестувани при масовите бунтове в Каталуния

10-те домакински задължения, които горят най-много калории

БДЖ пуска пак временно спрените влакове в страната

СЕМ назначи Антон Митов за временен директор на БНР

Бум на лазерната епилация сред мъжете Технологията в обезкосмяването Duetto MT Evo е у нас благодарение на Jewel Skin Clinic

Турското външно министерство: Кюрдите нарушават примирието

Глория с нови кадри с любимия

Българите скътали нови 3 милиарда лева в банките за година

За изминалата година спестяванията на влог са се увеличили с повече от 3 милиарда лева. По данни на Българската народна банка парите, които домакинствата държат в трезорите, са над 42 милиарда лева, съобщи бТВ.
Най-сериозен е ръстът на по-големите влогове. Депозитите над 1 милион лева са нараснали с над 14 процента за година. Тези между 30 и 40 хиляди също отбелязват двуцифрен ръст, докато депозитите от 2500 до 5000 лв. например са се увеличили едва с процент и половина.
Според психолозите българите продължават да трупат „бели пари за черни дни“ въпреки ниските лихви, защото са движени от страха.

„Тревожността заради несигурността, че в бъдеще няма да има достатъчно, е свързана с пестенето, а когато имаш едни готови пари и можеш да ги видиш в банката, можеш да си представиш какво можеш да направиш с тях. поражда момента на наслада”, коментира психологът Ирина Лазарова.

И докато хората продължават да държат парите си в банките, търговците се оплакват от по-ниски обороти и по-малки печалби.

Икономистите отчитат, че ако парите от банките започнат да се харчат, това би довело до ръст в потреблението,

„Може да доведе до повече работни места, до по-високи доходи – това са логични ефекти от по-високото потребление”, отбелязва икономистът Явор Алексиев.

По-високото потребление може да донесе и повече приходи в хазната под формата на ДДС.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.