Мач на кило кръв и метър кожа

“Левски” без загуба вече 21 години

Царица Елеонора се поболява на фронта Дължим спасяването на Боянската църква на втората съпруга на Фердинанд

На 25 април 2018 да почерпят

Д-р ист. Николай Панайотов: Притежаваме единствената в света колекция от ритуални ножове за обрязване Откритият във Варненския халколитен некропол „златен фалос“ всъщност е предпазител /превръзка/ след обрязването

Пускат ток на най-богатите Електрическото „сърце” на най-луксозния SUV издържа 50 километра

Германският министър на външните работи нарече Асад “безчовечен” в реч в ООН

Полицията спря шествията на феновете

Тома Биков: ГЕРБ не се страхува от президента

Ген. Румен Миланов: Колкото по-шумен е един арест, толкова повече грешки се допускат

Арестуваха босненски гражданин с автомобил, пълен с оръжия в Италия

Еманюел Макрон: Франция и САЩ ще работят за ново ядрено споразумение с Иран

Съвместна проверка на плаж „Делфин“ направиха експерти от РИОСВ – Бургас и Министерството на туризма

Лиляна Павлова: Готови сме за клуба на развитите страни

Виетнамците се завръщат Десетки студенти от далечната страна ще се трудят в "Албена"

Огромен скок в износа на родно вино за Китай и САЩ

С огромен скок в износа на българско вино за пазарите на Китай и САЩ и трайна тенденция за увеличаване на експорта за Великобритания и Германия се похвалиха родните винопроизводители навръх празника си Трифон Зарезан.

“През 2015 г. износът на вино за САЩ е над 1 млн. литра, но на база подписаните нови договори с големите винопроизводители, у нас очакваме през 2016 г. той да нарасне на 4 млн. литра. От 930 000 литра износ на вино в Китай през 2014 г. към настоящия момент имаме 5,13 млн. литра.

„Износът се реализира основно в областта Чун Цин в Централен Китай, а останалите количества се насочват към Източното крайбрежие – в Шанхай, Гуанчжоу и Пекин”, съобщи директорът на Изпълнителната агенция по лозата и виното Красимир Коев в пазарджишкото село Огняново.

Там инж. Коев взе участие в ритуал по зарязването в лозовите масиви на винарна “Беса Валей” заедно с министъра на земеделието и храните Десислава Танева. Тя допълни, че освен за Китай и САЩ България бележи ръст в износа на вино в страни като Великобритания и Германия, чиито потребители имат високи изисквания, но в същото време силно е намалял експортът за Русия.

“Всичко това говори, че България произвежда изключително качествени вина. Това, че увеличава износа си и то на такива пазари, потвърждава професионализма на всички, които работят в сферата на лозарството и винарството. Това е един от секторите, който е конкурентноспособен, експортно ориентиран, познат на външните пазари и има перспективата да се развива в тази посока”, заяви министър Танева.

В момента с производство на вино у нас се занимават 262 оператора, лозовите насаждения са 60 000 хектара при максимален потенциал за растеж на засажденията от 66 600 хектара. “Искам да пожелая на всички да бъдат иновативни и използват всички инструменти, с които могат да се представят на различни пазари”, коментира още Десислава Танева.

Според нея България изнася вина от среден клас, но отделни изби продават и вина от най-високия клас. “Това е много трудно, но натам трябва да вървим. Всяка изба, която създава лозови насаждения по последни тенденции и технологии, успява да добива суровината си на много по-добра цена при изключително качество, което им позволява да се позиционират в скъпия ценови клас”, коментира още министър Танева.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.