Усик прережда Кобрата за титлите

Пендаровски: В обединена Европа има място за всички, включително и за Македония Изпълнихме всички необходими условия за започване на преговори, заяви президентът

Чуждите инвестиции са 603 млн. евро

Вицепремиерът Захариева пред ТАСС: Заинтересовани сме от равнопоставен и взаимноизгоден диалог с Русия

Боби Михайлов: Може би съм омръзнал на хората, не съм говорил с премиера

Ердоган: В Северна Сирия не се водят сражения

Борислав Михайлов на прощаване: Бях прекалено добър, сега ще ходя на риба "Повечето играчи от националния отбор не ги познавам като имена", призна доскорошният шеф на БФС

ЕС ще отговори на американските мита

Валентин Михов подаде оставка от БФС

Дипломати от Австрия обсъждаха сътрудничество с ръководството на ВТУ

Пускат нова банкнота от 50 лв. от 1 ноември

Влак блъсна автомобил на неохраняем прелез край Плевен

70-годишен моторист в болница, след като му отнели предимство на пътя

Троен сблъсък в Шумен

Девет консултанти проверяват банките

Девет консултантски компании ще помогнат на 22 банки за провеждането на стрес тестовете през тази година, съобщи БНБ. Имената на фирмите са одобрени от централната банка. Най-много банки у нас са избрали за свои консултанти международните „Гранд Торнтон“ и „Прайсуотърхаус Купърс“, всяка от които ще помага на пет кредитни институции. Според изискванията на БНБ единствената фирма, която не можеше да участва в проверките, е „Делойт“, защото е участвала при разработването на методиката, по която ще се провеждат стрес тестовете. Самите стрес тестове ще се извършват по правилата на Европейския съюз.

Срокът за подписване на договорите между банките и избраните оценители изтича днес. Консултантите ще трябва да започнат анализ на активите на банките и тяхното покритие. Целта на инициативата по задължителните проверки е да се види реалното състояние на банковата система у нас, за да се избегнат кризи, подобни на тази с фалиралата КТБ в средата на 2014 г.

До момента скептицизъм от провеждането на стрес тестовете са изразили от Асоциацията на банките в България. Според нейния председател Петър Андронов контролът върху кредитните институции трябва да е постоянен и задължението за това е на БНБ, а не да се правят периодично стрес тестове.

Преди месец управителят на БНБ Димитър Радев прогнозира, че прегледът ще потвърди, че банковата система у нас е стабилна.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.