Девет консултанти проверяват банките

Девет консултантски компании ще помогнат на 22 банки за провеждането на стрес тестовете през тази година, съобщи БНБ. Имената на фирмите са одобрени от централната банка. Най-много банки у нас са избрали за свои консултанти международните „Гранд Торнтон“ и „Прайсуотърхаус Купърс“, всяка от които ще помага на пет кредитни институции. Според изискванията на БНБ единствената фирма, която не можеше да участва в проверките, е „Делойт“, защото е участвала при разработването на методиката, по която ще се провеждат стрес тестовете. Самите стрес тестове ще се извършват по правилата на Европейския съюз.

Срокът за подписване на договорите между банките и избраните оценители изтича днес. Консултантите ще трябва да започнат анализ на активите на банките и тяхното покритие. Целта на инициативата по задължителните проверки е да се види реалното състояние на банковата система у нас, за да се избегнат кризи, подобни на тази с фалиралата КТБ в средата на 2014 г.

До момента скептицизъм от провеждането на стрес тестовете са изразили от Асоциацията на банките в България. Според нейния председател Петър Андронов контролът върху кредитните институции трябва да е постоянен и задължението за това е на БНБ, а не да се правят периодично стрес тестове.

Преди месец управителят на БНБ Димитър Радев прогнозира, че прегледът ще потвърди, че банковата система у нас е стабилна.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес