Руши се мемориалният комлекс на Христо Ботев в Калофер

В окаяно състояние е мемориалният комплекс на Христо Ботев в Калофер. Разместени плочи, големи цепнатини и огромни дупки – така изглежда районът около паметника на великия българин, тъй като не е ремонтиран от 30 години поради липса на средства, пише dnes.bg. Всяка година хиляди туристи и гости на града посещават мястото, от което обаче падат отломки.

Стъпалата към паметника са разбити, а плочите са разместени. Остра нужда от ремонт има и шадравана. Възстановителните дейности трябва да започнат точно от този фонтан, където преди година и половина пострада дете.

Държавата отпусна 300 хиляди лева за спешен ремонт на мемориалния комплекс Христо Ботев в Калофер след среща на премиера Бойко Борисов с кмета на града Румен Стоянов. Парите за ремонта ще бъдат отпуснати на кметството в Калофер. Предстои обявяването на обществена поръчка и избор на изпълнител.

"Гарантирам, че това нещо, което сега ще се случи, ще бъде много по-добр от преди и мястото ще стане още по-привлекателно за туристи”, твърди кметът на Калофер Румен Стоянов. Радостни от новината за ремонта на комплекса са и малките калоферци, които заедно с другите жители и гости на града тази година ще отбележат 140 години от смъртта на техния съгражданин – Христо Ботев.

Очаква се ремонтът на комплекса да започне до месец.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Култура