В Австралия заловиха дрога за 800 млн. евро, скрита в подплънки за сутиен

Рекордно количество дрога бе открито от полицията в Австралия. Униформените са заловили метамфетамини стойност 800 милиона евро, скрити в подплънки на китайски сутиени, предаде АФП. Това е едно от най-големите количества, залавяни в историята на борбата с наркотиците на острова континент.

Трима жители на Хонконг и китаец са арестувани по време на операцията. Австралийският министър на правосъдието Майкъл Кийнан разказа, че това е най-голямото количество заловен течен метамфетамин в историята на Австралия.

„Това са 3,6 милиона индивидуални дози, които на улицата биха донесли 1,26 милиарда австралийски долара (800 милиона евро)”, според министъра.

Операцията е проведена съвместно с китайската полиция през декември в Сидни. Стоката е била натоварена в контейнер от Хонконг и с китайски произход.

В контейнера е имало подплънки за сутиени със скрити в тях 190 литра течен метамфетамин, след което са открити още 530 литра, скрити този път в произведения на изкуството на пет места в Сидни.

Жител на Хонгконг на 33 години е арестуван през януари във връзка с първото количество.

Арестувани са и друг гражданин на бившата британска колония на 37 години, 52-годишна жена и един 59-годишен китаец. Според властите те не са от дребните риби в криминалната мрежа.

Купен за 80 американски долара (71 евро) в Китай, грамът от белите кристали връща 500 долара от австралийските улици.

Австралия започва преди два месеца реализирането на специален план за борба с увеличаващата се употреба на синтетичната дрога.

Коментари

Задължително поле