Проф. Людмил Георгиев: Турските служби застрашават живота на Доган

Причината за случващото се между Ахмед Доган и турските власти, са неговите действия спрямо Лютви Местан преди Нова година, заяви пред бТВ професор Людмил Георгиев, бивш съветник на почетния председател на ДПС.

Георгиев определи като ответен удар твърденията, че Анкара е забранила на Доган и депутата от движението Делян Пеевски да влизат в Турция.

„Винаги съм твърдял, че Възродителният процес в България не е нищо пред това, което сполетя страната ни преди 26 години – имам предвид демокрацията по български. В нейните условия се възродиха демоните на българската психика – личното благоденствие, никакво чувство за общност. Това се пренесе и върху турците у нас. В момента те са като нас- никакво чувство за колектив. Подобно на българите, които се клепаме в чужбина, подобни действия на Местан и неговите приближени са допринесли за тази позиция на Реджеп Ердоган“, каза проф. Георгиев. Той обясни, че предполага, че изключеният лидер на ДПС се е оплакал от Доган в Анкара.

„С пришиването на Доган към Делян Пеевски, към когото масовата публика очевидно има негативно отношение, се цели да се минимизира онова, което първият свърши, а то е с историческо значение – прекъсването на всякакви възможности на сегашното ръководство на Турция да влияе върху политическите процеси в България. Кемалистката Турция няма нищо общо с Ердогановата“, обясни професорът. Той допълни, че ако Доган е в черния списък на турските служби, то това ще означава, че животът му е застрашен.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика