Ученици от Варна изстрелват първия български сателит

Ученици от варненската математическа гимназия „Д-р Петър Берон” са първите, които сглобиха сателит, който ще изстрелят в небето на България.

CanSat е симулация на реален сателит, интегриран в рамките на обема и формата на кен за безалкохолна напитка. Под формата на състезание се поставят три сателита в ракета, с която се изстрелват, като накрая се съпоставят данните на всички участващи отбори.

Предизвикателството за тези, които участват в този конкурс, е да поберат всички основни подсистеми, намиращи се в сателита, като мощност, сензори и комуникационна система, в този минимален обем. След това CanSat се изстрелва с ракета на височина на няколкостотин метра, където той изпълнява своя научен експеримент и постига безопасно кацане.

Виктор и Костадин се занимават с този проект от година и това е първият изкуствен спътник, построен у нас. Идеята е той да бъде изстрелян на 1000 метра, от където ще пада с парашут и всяка секунда ще предава данни за различни състояния на атмосферата,

„За да направим сателита, използвахме набор, след което свързахме сензорите и направихме наши програми, които автоматично да обработват данните. Тях можем да изкараме директно в графики. В бъдеще можем да добавим и още сензори, за което имаме капацитет”, разказа Костадин.

Коментари

Задължително поле