Борисов: Затягане на граничния контрол на Балканите няма да реши бежанския проблем

България високо цени традиционно приятелските си отношения с Чехия, както и сътрудничеството с Вишеградската група, заяви министър-председателят Бойко Борисов по време на , предадоха от правителствената пресслужба.

Оценяваме стремежа на Групата да бъде фактор за разрешаване на проблемите на бежанците и миграцията към ЕС, добави премиерът Борисов. Той подчерта, че този въпрос засяга ЕС като цяло и следва да се намери общоевропейско решение, със съвместни усилия и в дух на разбирателство.

Министър-председателят отбеляза тежката миграционна ситуация в държавите от Западнобалканския маршрут, като добави че с предприемането на едностранни мерки няма да се постигнат устойчиви резултати. Според Борисов мигрантските потоци не могат да бъдат овладени без активния принос и участие на всички държави по маршрута, особено Гърция.

Премиерът посочи още, че идеята за засилване на контрола по българо-гръцката и македоно-гръцката граница няма как да доведе до решение на проблема за Европа, а единствено може да се очаква промяна на миграционните маршрути.

Българският министър-председател изтъкна, че в краткосрочен и средносрочен план от първостепенно значение за овладяване на миграцията ще бъде ефективният контрол по външните граници на ЕС. По думите му е необходима допълнителна подкрепа за укрепването им.

Борисов подчерта също така сериозните усилия на българската държава за редуциране на нелегалната миграция и изтъкна признанието, което страната ни получава за охрана на нашата граница, която е външна за ЕС. В края на срещата министър-председателят Борисов отправи покана към своя чешки колега да посети България в удобно за него време.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика