Ненчев ще командва армията на границата

Министърът на отбраната определя правилата за използване на сила при изпълнението на задачите на армията на границата. Това е едно от предложенията за промени в Закона за въоръжените сили, внесени в Народното събрание. Това означава, че единствено след заповед на министър Николай Ненчев армията ще използва сила или оръжие. Депутатите предлагат МС да поеме ангажимента с изпращане на войската на границата и да определя финансовото и ресурсното осигуряване. Парламентът няма да има никакво отношение към процеса.

Очаква се в четвъртък проектът да бъде гласуван на първо и второ четене, обяви депутатът от ГЕРБ Валентин Радев. По думите му всички парламентарни групи подкрепят проектозакона, който ще разреши на армията активно да охранява границите заради заплахата от голям мигрантски поток.

Армията, за разлика от Граничната полиция, е добре подготвена за тази мисия - 2/3 от военните ни са били на мисии в Ирак и Афганистан, обяви Радев. Но не каза, че мисиите в Ирак и Афганистан имаха съвсем друг характер.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини