Напрежението в Сирия ескалира, САЩ призоваха Турция и Русия да внимават

САЩ призоваха Турция и Русия да избягват допълнителна ескалация на напрежението в Сирия, след като двете държави засилиха словесните атаки помежду си заради действията им в размирната страна.

„Важно е руснаците и турците да разговарят директно и да предприемат мерки за предотвратяване на ескалация”, каза говорител на Държавния департамент, цитиран от „Франс прес”.

Германският канцлер Ангела Меркел, от своя страна, се обяви за установяване на забранена за полети зона в Сирия, съобщи Ройтерс. „В настоящата ситуация би било полезно, ако има зона, в която нито една от враждуващите страни няма да може да извършва атаки по въздух, някакъв вид забранена за полети зона”, изтъкна тя в интервю за в. „Stuttgarter Zeitung“, което ще бъде публикувано във вторник.

Днес Анкара обвини Русия, че действа като терористична организация. Москва пък обвини Турция, че подпомага „нови джихадистки групировки и въоръжени наемници” да проникват нелегално в Сирия и да попълват редиците на ДАЕШ ("Ислямска държава") и други екстремистки групировки.

Междувременно подкрепяните от кюрдите Демократични сили на Сирия контролират около 70% от Тал Рифат – град между Алепо и Азаз, който се намира до турската граница, съобщава Сирийският център за наблюдение на човешките права.

Мащабна офанзива срещу сирийските бунтовници, подкрепена от руски въздушни удари и ирански сили, доведе до придвижване на сирийската армия на разстояние 25 километра от границата с Турция. Отделно сили, подкрепяни от кюрдите, усложниха ситуацията, след като изтласкаха сирийски бунтовници и разшириха присъствието си до границата.

По-рано Ройтерс съобщи, че повече от 14 души са били убити, а множество други са били ранени, след като седем руски снаряда са ударили болница и училище, приютяващи бежанци в град Азаз, който се намира близо до турската граница.

Обаче сирийският посланик в Москва заяви пред „Россия-24”, че болницата е била ударена от американски самолети. Унищожена е от американските ВВС. Руските ВВС нямат нищо общо с това, обяви Риад Хадад. По думите му Дамаск се надява мирните преговори да бъдат възобновени на 25 февруари, но според него Турция се намесва в страната в подкрепа на „Ислямска държава”.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Русия