Муравей Радев: Всички власти и отговорни институции са виновни за КТБ

Разгласените от Фонда за гарантиране на влоговете в банките списъци на лица и фирми с преференциални депозити, необезпечени кредити и други съдържат „една голяма палитра от всички власти и отговорни институции”, като нейното наличие обяснява как КТБ много бързо „от нищото стана нещо”. Това коментира пред бТВ бившият финансов министър Муравей Радев.

Той отбеляза, че информацията за лошите кредити на банката може да се превърне в основание за търсене на наказателна отговорност на длъжностните лица, които са ги отпускали. В същото време, именно институционалният чадър е позволил „тези нездрави вътрешни прехвърляния на средства, които доведоха до превръщането й в пирамидата КТБ”.

По думите на Радев международното разследване на „Аликс Партнърс”, чието разсекретяване правителството поиска вчера, ще покаже „кой открадна парите от КТБ и къде са те”. „Ще научим веригата от фирми бушони, които източиха КТБ”. Бившият министър даде пример с внезапната поява на „някакви белгийци, които твърдят: „Тези огромни апетитни активи са мои”.

„Това е опасно занимание – част от веригите може да не са проследени докрай, ако бъдат оповестени тези с недовършено разследване, може да вдигнем гълъбите и да се заметат следите”, предупреди Радев. По думите му едва 15-20% от откраднатите пари ще бъдат върнати.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес