КЕВР не казва с колко поевтинява парното

Председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов не пожела да каже с колко ще падне цената на парното заради поевтиняването на природния газ от април. Новата цена обаче ще бъде обявена на 31 март и ще важи от 1 април, заяви председателят на регулатора.

„Нищо не е ясно до тогава, докато комисията не излезе със свое решение. Днес се срещнахме с новото ръководство на „Булгаргаз“ и обсъдихме, че на 10 март те трябва да ни дадат своята окончателна прогноза за второто тримесечие на годината, която според мен ще бъде с процент, процент и нещо по-голямо намаление от предвиденото към момента 20,64%. “, посочи Иванов. Той припомни, че след окончателното предложение на „Булгаргаз“ следва решение на КЕВР за цената на природния газ. „Едва след като вземе това решение, ще обмислим и всички следващи стъпки. Може да има всякакви очаквания, но какво ще се случи, ще обяви комисията на 31 март“, категоричен бе Иванов.

Оптимист съм, че ще се намери заем за БЕХ, каза още председателят на регулатора.

По отношение на сигнала за нерегламентирана държавна помощ за двете „американски централи“, той посочи, че все още няма решение на ЕК. „Очакваме такова. Имаше индикации, че в следващите месеци Европейската комисия ще се произнесе. За момента няма нищо, поне при мен“, каза още Иванов.

Той допълни, че НЕК спестява 170 милиона лева в рамките на годишния регулаторен период от това, че вече изкупува само електрическа енергия с високоефективно производство. Това е станало благодарение на две фази. „Първо с промяната на закона, чрез която собственото производство престана да бъде изкупувано и се изкупуваше само високоефективна електроенергия и с това се спестяваха около 120 милиона лева. След това с намалението на цената на природния газ – още 40-50 милиона лева се спестиха. При следващото намаление на цената на природния газ, ще ви съобщя какво ще се случи“, заяви Иванов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес