На форума на „Труд“ и Народното събрание: Властта обеща 111 млн. лева и законови промени за по-чист въздух в градовете

111 милиона лева ще получат 29 града у нас, в които от години се отчитат опасни и нездравословни нива на фини прахови частици. Средствата ще бъдат осигурени чрез оперативната програма „Околна среда“ за периода 2014-2020 г.

Това съобщи министърът на околната среда и водите Ивелина Василева на приключилия форум на „Труд“ и Комисията по здравеопазването в парламента на тема: „Колко опасен е въздухът, който дишаме?“

Събитието бе под патронажа на председателя на 43-тото народно събрание г-жа Цецка Цачева.

Заради измерените високи нива на фини прахови частици в 29-те наши града (като Перник, Плевен, Раднево, Русе, Асеновград, Благоевград, Бургас, Варна, София, Сливен) Европейската комисия стартира наказателна процедура срещу България. А тя премина в съдебна фаза през септември м. г.

На форума на „Труд“ министър Василева описа серия от комплексни мерки, които ще доведат до понижаването на опасните показатели във въздуха в допустимите от Европа норми. Увеличаването на метролиниите, използването на екоавтобуси и коли, стимулиране на населението да гори сухи, а не мокри дърва, са само част от мерките за подобряване на качеството на въздуха в нашите градове, каза още министър Василева.

По предложение на депутати пък ще се преразгледат финансовите облекчения за българите, които купуват и използват екоавтомобили. „А тези конструктивни предложения ще бъдат претворени в нормативни промени“, заяви д-р Даниела Дариткова, председател на Комисията по здравеопазването в парламента и модератор на форума на „Труд“ и Народното събрание.

А кметът на София Йорданка Фандъкова посочи, че в дългия екшън план за по-чист въздух в столицата е и целта до 2019 г. средната възраст на автобусите в най-големия ни град да бъде до 7 години.

Очаквайте подробности от форума

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве