Шофьорите пак организираха контраблокада на ГКПП-Кулата

Шофьорите блокирани на 8 км опашка на ГКПП-Кулата отново изригнаха и спретнаха контраблокада на гръцката стачка във вторник по обяд. По техните думи те висят от 23 часа на пункта, а колоната от блокирани тирове в Гърция от страна на ГКПП-Промахон е стигнала до 30 км.

„Бариерата трябваше да се вдигне в 11 часа по договореност, но това не стана. В понеделник затвориха още в 13 часа. Фермерите не спазват договорените прозорци и затова и ние затворихме пункта за движение. Този път няма да отстъпим, ако те пуснат движението и ние ще пуснем, така ще го караме, заяви Васил Дангов, един от инициаторите на протеста на родните превозвачи.

На Кулата витаят слухове,че гърците искали да държат затворена границата 72 часа непрекъснато. До момента те разрешили преминаването на един камион, който носи храна и вода на българските шофьори блокирани в Гърция. Акцията е организирана от собственици на превозвачески фирми,чийто тирове и водачи са изпаднали в бедствено положение в южната съседка.

Четвърта седмица продължава стачката на гръцките фермери. Те обаче блокират само родните ГКПП-та, такива мерки спрямо другите пунктове граничещи с Македония или Турция няма.

„Гърците ни вбесяват, защото това не е стачка. Седят 7 фермера на Промахон на маса, до тях скарата е винаги заредена. Пият и ядат, слушат си музика и ни тероризират", разказват наши водачи висели от другата страна. Вчера , когато опашката стигнала към 20 км, минала една кола с камера и ги снимала. В същото време, ако някой нашенец поиска пеша да мине в България, за да купи храна и вода, гръцката полиция го връщала. „Това е недопустимо, те ни държат като заложници тук на пътя, насред голо поле", оплакаха се родните шофьори.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини