Валери Симеонов: Москов е най-успешният министър в кабинета

В лицето на министър Москов имаме успешен министър, може би най-успешният в сегашния кабинет. Той тръгна срещу статуквото, решително съкрати голяма част от "кражбите в НЗОК". Това заяви съпредседателят на парламентарната група на "Патриотичния фронт" Валери Симеонов пред БНТ.

Днес в парламента ще се проведат дебатите за вота на недоверие, именно срещу политиката на здравния министър.


Част от мотивите са свързани със скандала с ваксините и новата националната здравна карта. Здравният министър Петър Москов заяви, че не е притеснен и очаква сериозен дебат в залата.

Вотът на недоверие е внесен от 69 депутати от БСП, ДПС и независимите Георги Кадиев и Велизар Енчев. Възможно е да се присъединят и представители на БДЦ. „Атака” също ще подкрепят вота.

Срещу вота ще гласуват със сигурност четирите партии от управляващата коалиция - ГЕРБ, патриотите, реформаторите и АБВ. Осем депутати от БДЦ също ще са против.

За да е успешен, за вота на недоверие трябва да са гласували 121 депутати, които опозицията засега не събира. Гласуването ще бъде в петък.

По думите на Симеонов хората, които следят политиката са наясно, че мотивите за вот на недоверие са неоснователни.

Ще има позитиви за пациентите защото се обхващат процеси, които досега бяха оставени на автопилот. Качеството на услугата ще се повиши, прогнозира Симеонов. Той каза още, че ако реформата в здравеопазването бъде завършена, резултатът ще е очевидно положителен.

Валери Симеонов отчете липсата на дефицит в НЗОК за 2015 г., също и фактът, че Москов се е противопоставил на посегателствата срещу екипи на Бърза помощ. Симеонов защити и използването на пръстов отпечатък като идентификатор за ползване на здравни услуги. Това, по думите му, ще ограничи кражбите в аптеките.

Коментари

Задължително поле