Проф. Генчо Начев: Няма основание за вот на недоверие по здравната политика

Вотът на недоверие към кабинета заради здравната реформа е абсолютно неоснователен, каза проф. Генчо Начев, директор на болница „Света Екатерина“ в интервю за бТВ.

В парламента днес се обсъжда първи вот на недоверие към правителството и искане оставката на министъра на здравеопазването Петър Москов. Депутатите разискват мотивите, свързани със здравната политика, като сред тях са скандалът с ваксините и новата национална здравна карта.

Здравният министър Петър Москов заяви, че не е притеснен и очаква сериозен дебат в залата. Той смята, че вотът на недоверие няма да успее.

Генчо Начев коментира изказване на независимия депутат Георги Кадиев, че деветте болници, които се сляха в началото на управлението на министър Петър Москов, са на загуба. „Първо те не са се слели. Има създадено едно гражданско дружество, което даже не е юридическо лице. Има намерения за такова сливане. Второ, това е финансова загуба. Осем от деветте болници нямат нито стотинка неразплатени плащания, които да са в падеж“, категоричен бе Начев.

40% от парите, които се дават за здравеопазване, излизат от джобовете на хората. В никоя друга държава няма такова съучастие, което дори не е регламентирано, посочи той.

Според Генчо Начев трябва да се създадат регламенти и контрол – да се остойностят дейностите, които плаща НЗОК и трябва да се контролира никъде да не може да се доплаща за това, което плаща касата. „То и сега е записано така, но на практика всеки знае, че като влезе в болница, веднага ходи до банкомата”, е мнението на специалиста.

Какво става в здравеопазването е ясно на всеки, който опира до здравните услуги, всъщност - нищо добро. Това пък заяви в сутрешния блок на БНТ депутатът от БСП Емил Райнов.

Според него министър Петър Москов не е решил нито един проблем в здравеопазването, а напротив - създал е много нови. „От 1 седмица тича по студиата да обяснява какво е направил със здравната карта”, коментира Райнов.

Касата и министерството плащат за брой легло, философията на някой е изкривена доста. Няма контрол върху средствата в системата. Министър Москов говори, че болниците са много, но същевременно подписва разкриването на нови и нови легла, заяви депутатът от левицата.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве