СЗО иска 56 млн. долара, за да се пребори с вируса Зика

Световната здравна организация (СЗО) обяви, че са необходими 56 млн. долара, за да бъде преборен вирусът Зика до месец юни, включително с ваксини, диагностика и изследвания върху разпространението му, съобщава "Ройтерс".

Сумата, в т.ч. 25 млн. долара за самата СЗО и регионалните й дирекции, ще се използва също за контрол на пренасяния от комари вирус, който вече е засечен в 39 държави, основно в Северна и Южна Америка. В Бразилия са регистрирани случаи на родилни дефекти след прекарването на болестта.

„Възможните неврологични усложнения и родилни малформации промениха рязко рисковия профил на Зика от слаба заплаха до такава с много сериозни измерения”, заяви генералният директор на СЗО Маргарет Чан.

Организацията очаква да получи парите от държави членки и други донори, като вече е осигурила 2 млн. долара за първите стъпки в борбата със Зика.

Маргарет Чан ще посети Бразилия от 22 до 24 февруари, за да разгледа с местните власти мерките, предлагани от СЗО.

На 1 февруари СЗО обяви вируса Зика за глобална опасност, като изтъкна връзката му с две неврологични заболявания – микроцефалия при новородени и синдром на Гилен-Баре, който може да предизвика парализа. В Бразилия вече разследват вероятната връзка между Зика и повече от 4300 предполагаеми случая на микроцефалия. Досега в 41 от случаите е имало преболедуване от Зика, но не е сигурно, че вирусът е довел до микроцефалия.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят