ДПС иска комисия в НС да проучи има ли намеса на Русия и Турция във вътрешните ни работи

"Предложихме създаването на временна комисия за проучването на всички факти и обстоятелства, свързани с твърдения за намеса на Руската Федерация и Република Турция във вътрешните работи на Република България." Това каза пред журналисти народният представител и съпредседател на ПГ на ДПС Четин Казак.

„В резултат на консултации беше внесен проектът за решение. Под него стоят подписите на 72 народни представители от парламентарните групи на ГЕРБ, БСП лява България, ДПС, БДЦ и Патриотичния фронт. АБВ и Реформаторският блок не са се подписали, „Атака” също”, посочи Четин Казак.

По думите ми, комисията ще бъде сформирана на паритетен принцип и в нея ще бъдат включени 16 народни представители – по двама от всяка от осемте парламентарни групи, но без независими.

Четин Казак разясни, че комисията ще работи в срок от два месеца, през които трябва да изиска информация от всички компетентни органи – МВР, МВнР и службите за сигурност.

„Ние се надяваме председателят да бъде от ГЕРБ, като най-голямата парламентарна група. Нямаме информация кого ще предложат”, каза той.

Четин Казак обясни, че в проекта на решение за създаването на комисията не е предвидено тя да изготви доклад. „Комисията е за проучване. Очакваният ефект е да се изясни дали е имало действия, факти и обстоятелства за намеса, от страна на тези две държави”, коментира още Четин Казак.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Русия