Тумор, колкото круша, отстраниха от гърлото на пловдивчанин

Тумор, колкото круша, бе отстранен от гърлото на 60-годишния пловдивчанин Александър Веселинов в УМБАЛ "Каспела" в града под тепетата.

Операцията се счита за изключително рядка, тъй като УНГ-специалистите начело с началника на клиниката проф. д-р Илия Йовчев са успели да премахнат майсторски голямото образувание, което било разположено на труднодостъпно място, без да засегнат гръкляна, дихателните и гълтателните функции.

Две седмици след операцията пациентът вече е възстановил храненето си през устата и дишането през носа. В повечето подобни случаи се маха целият гръклян, а след операцията болният трудно се храни и не може да говори, твърдят медици. "Смятах, че повече няма да мога да говоря, но извадих невероятен късмет, и дори вече се храня нормално", твърди самият Александър Веселинов.

Преди операцията той е имал затруднено гълтане и се е давил при хранене. Джипито му го лекувало с антибиотици, но тъй като нямал никакво подобрение, отишъл при УНГ-специалист и след направените му допълнителни изследвания картината се изяснила и се разбрало какъв е проблемът. "Безкрайно съм благодарна на проф. Йовчев, на д-р Димитър Пазарджиклиев и д-р Мохамед Диба, които поеха голям риск, но извършиха тази уникална операция", допълва съпругата на оперирания пловдивчанин Красимира Веселинова.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве