Секретен доклад на ЕС: С 1664% се е увеличила миграцията през Гърция

Чудовищно увеличение с 1664% процента на бежанците, влезли в Европа през Гърция миналата година, се отбелязва в секретен военен отчет на ЕС за миграционната криза. Общият брой на пришълци е бил 771 237, се посочва в документа, публикуван от WikiLeaks.

Докладът е съставен от контраадмирала от италианските ВМС Енрико Кредендино за Военния комитет на ЕС и Комитета на ЕС по политиката и сигурността. В доклада от 29 януари 2016 г. се обобщават данните от първите шест месеца на „Операция София“, а също така на операцията срещу „лодките на бежанците“ в Либия и Средиземноморието.

В отчета са представени статистическите данни за броя на мигрантите и са посочени основните етапи на съвместната морска операция на страните от Евросъюза в Средиземно море и бъдещата стратегия. Един от ключовите етапи на операцията е преходът от фаза 2А (действия в международни води към фаза 2В) операция в териториалните води на Либия, където 5 година подред не спира гражданската война и чак сега през този февруари беше съставено правителство на националното единство.

В доклада се призовават институциите на ЕС да помогнат за ускоряване на процеса за съставяне на „заслужаващо доверие“ правителство в Либия, което на свой ред би позволило на войските на ЕС да започнат операция в нейните териториални води, а в перспектива и да разширят операцията по крайбрежието /фаза 3.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят