Дневен хороскоп на Алена за четвъртък, 24.10.2019

На 24 октомври 2019 да почерпят

Григор Димитров отпадна от турнира във Виена

Катер на гръцката брегова охрана мина през лодка с мигранти

Бени Ганц получи мандат от президента на Израел да формира ново правителство

„Капитал” изкара ЕК палач на магистрала “Струма” Източници на “Труд” в Брюксел опровергаха манипулациите в изданието за строителството на трасето Крупник - Кресна

Регистрация по ДДС при реклами във фейсбук

Всички страни от ЕС са се съгласили на отсрочка за Брекзит

Саудитската агенция по храните: Bългарските продукти са висококачествени

Къванч Татлъту заминава за 6 месеца в САЩ

Има задържан за взрива в гаража на адвокат от Монтана

Вдигат осигуровките за свободните професии Повече ще внасят и фермерите

ЦИК разреши привличане като обвиняем на Тома Белев за антисемитизъм Постъпило е мотивирано искане от главния прокурор по досъдебно производство

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в четвъртък, 24 октомври 2019

Министър Танева: Над 600 работни места ще бъдат създадени чрез проекти по подхода ЛИДЕР

Ким Чен Ун може да бъде разследван за престъпления срещу човечеството след разкрития на „неописуеми зверства“

Неописиуеми зверства разкри Марзуки Дарусман, специален докладчик на ООН по правата на човека в Северна Корея. Някои от престъпленията, за които пише в доклада, са убийства, отвличане с цел поробване, измъчване, лишаване от свобода, изнасилване, преследване и глад в огромни мащаби в потайната държава, съобщава „Индипендънт“.

Той заключва, че върховният глава на държавата и хората по високите нива на правителството са отговорни за престъпления срещу човечеството и трябва да бъдат държани отговорни.

В доклада си към Съвета по правата на човека в ООН, Дарусман препоръчва комуникацията да бъде насочвана директно към Ким.

„Трябва да му се каже, а на другите висши държавници, че могат да бъдат разследвани и, ако се се признаят за виновни, ще бъдат държани отговорни за престъпления срещу човечеството, извършени по време на тяхното управление“, пише той.

Неговият доклад е с дата 19 януари, но публикуван тази седмица, също така в него е казано, че трима експерти ще бъдат назначени за да намерят най-добрият легален начин да накарат Северна Корея да отговаря за действията си и да намерят „креативен и практичен“ начин да се установи истината и да се осигури справедливост за жертвите.

Докато Пхенян отричаше каквито и да е обвинения за нарушение на правата на човека, на Дарусман е отказван достъп до Северна Корея повече от пет години.

„Усилията да се установят човешките права в КНДР трябва да продължат“, категоричен е той, „освен това е съществено важно да се преследва криминално управлението на тези държавници.“

Той наблегна и на важността да се използва Международния криминален съд, но също така допълни, че е в състояние да се справи само с най-висшата каста от управляващите.

Докладът, за който експерти от ООН са се срещали с изгнаници от Северна Корея, жертви и семейства на отвлечени японски граждани, ще бъде разглеждан от Съвета по човешките права следващия месец.

Само Съвета на ООН по сигурността може да въвлече Международния съд, но съюзникът на Северна Корея – Китай, многократно налага вето на призивите за справяне с проблемите по правата на човека в КНДР.

Въпреки това китайското правителство заяви в петък, че ще подкрепи резолюцията, която трябва да накара Северна Корея да плати необходимата цена за последните ракетни изстревания, с цел да върне обратно Пхенян на масата за преговори.

Предупреждението дойде след като САЩ премина с четири от най-напредналите си самолети над Южна Корея и беше показване на сила срещу съседа им.

Напрежението се увеличи, когато по-рано този месец Пхенян пренебрегна многократните предупреждения от регионалните сили да не пускат далеко-обсегнатите ракети, носещи т.нар. „сателит за наблюдение на Земята“.

Превод: „Труд“

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.