Осъден за пране на пари руснак с обвинение и за измама с ДДС

48-годишен руснак, който преди 3 г бе осъден от Окръжния съд във Велико Търново за пране на 607 428 евро, сега е обвиняем за източване на ДДС в особено големи размери. Валерий Иванов е уличен в данъчна измама с 361 902 лв. Процесът срещу него е насрочен за 24 февруари отново в окръжната съдебна инстанция в старата столица.

Разкритията били направени след като с постановление на Окръжната прокуратура в старата столица през 2010 г е образувано досъдебно производство срещу неизвестен извършител. Служители на икономическа полиция са установили, че през периода от 14 юли 2005 г до 14 февруари 2006 г като пълномощник на великотърновско дружество, избегнал плащане на данъчни задължения. Източването на крупната сума от държавната хазна било извършено чрез фалшиви справки-декларации. Руснакът водил счетоводна отчетност с невярно съдържание, като вписвал в дневници за покупките фактури за неполучени в действителност от дружеството облагаеми доставки. На обвиняемия е наложена мярка за неотклонение "Подписка".

Наказанието бе постановено след като бе доказано, че Валерий Иванов платил свои задължения за 1,2 млн.лева с пари, придобити чрез престъпление.Чужденецът бе осъден и с глоба от 7000 лв.

Разследването продължи 8 г, а съдебния процес на първа инстанция бе отлаган 11 пъти. Делото се проточи заради предоставянето на фактури от НАП-София, които бяха изискани от магистратите. Иванов дължал крупната сума на две компании. С фалшиви документи той успял да се сдобие с парите от италианска фирма за горива. Оказало се, че междуфирмени отношения обаче нямало.В края на 2011 г Окръжната прокуратура в старата столица внесе обвинителен акт в съда срещу търговеца на цветни метали. Валерий Иванов бе сам на подсъдимата скамейка, защото единствено срещу него бяха събрани доказателства за извършено престъпление, въпреки подозренията, че в крупната далавера е имало и други участници.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право