Фестивалът на маскарадните игри събира над 800 участници

Тазгодишният Фестивал на маскарадните игри събира над 800 участници в 21 групи в център на Стара Загора, съобщиха от пресцентър на Община Стара Загора, предаде "Фокус".

Парадът ще започне на 6 март, от 10:00 часа от главната пешеходна алея, за да стигне до площада на Общината, където ще се открият маскарадните игри.

На кукерската сцена, до 16:00 часа, ще могат да се видят ритуални маски и костюми и участниците ще могат да се насладят на звън на чанове и хлопки. Общият брой на заявилите участие е 816 души, като най-голямата група е от Перник - 110 участника.

Програмата ще започни с Черешовото топче от Габарево. Бабугерите от Разлог ще впечатлят отново с костюмите си. "Истинската Кукерландия ще бъде представена от Сливен, Бургас и Ямбол.

Водещ на събитието ще е Деница Янакиева и ще й помага Великанът от „Котаракът в чизми" от постановката на старозагорския куклен театър", разясни акад. Крум Георгиев, инициатор на мащабната проява и председател на Обществото за фолклор.

„Улицата на занаятите ще бъде разположена по бул. „Митрополит Методий Кусев и ще представлява добре нареден базар от 30 щанда, като участие в нея ще вземат тази година и занаятчии от Словения, Македония и Русия", обяви Диана Атанасова, началник на Отдел „Култура".

Организаторите на фестивала са Община Стара Загора, НЧ „Николай Лилиев", Обществото за фолклор, Центърът за наука, култура и изкуство-Стара Загора, Регионалния исторически музей в града, Младежки общински съвет и частни спонсори.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Култура