Горанов: Обсъждаме възможностите за отпускане на безлихвени заеми за бедни общини

Бюджетната комисия в парламента ще разгледа възможностите за отпускане на безлихвени заеми за общини с финансови затруднения. Идеята е записана в промените в Закона за публичните финанси, които ще бъдат обсъдени от депутатите. Това заяви финансовият министър Владислав Горанов и припомни, че има 20 общини, които са в изключително тежко финансово състояние. В началото на месеца беше утвърден законопроекта.

„Свършва мандатът на кмета - той става, тръгва си и след него остава една фалирала община. Този проблем е могъл и е трябвало да бъде идентифициран доста по-рано, за да се предприемат съответните действия, както на местно ниво, така и, ако се налага, на централно ниво от правителството“, заяви финансовият министър.

Тогава Горанов обяви, че Община Велинград е със запорирани сметки, а новите текстове предвиждат и механизъм, според който проблемите в общините могат да станат ясни по-рано и преди решаването им да е станало прекалено скъпо.

Според проекта, безлихвеният заем, който може да бъде предоставян от държавата, не може да е за по-дълъг срок от самия план за оздравяване:

Предвиждаме отпускането на заеми, а може да се разпростираме докъдето правителството има ликвиден буфер или до размера на фискалния резерв. Развира се, едва ли ще се стигне до такива екстремни обеми, но със сигурност има общини, които обективно в момента не могат да изпълняват функциите си.

С новите текстове в Закона се правят промени и при държавните финанси. Допуска се отклоняване от лимита за структурен дефицит, когато се налагат важни реформи.

Коментари

Задължително поле