В Якутия измериха -67 градуса по Целзий

Появи се нов свидетел на убийството на Петър Христов

Министър Ангелкова разговаря с ръководителя на Световната организация по туризъм

Украинският парламент отказа да обяви ЛНР и ДНР за терористични организации

Сърбин и албанец разследват убийството на Оливер Иванович

Евродепутатите обсъждат влиянието на руската пропаганда

Еврокомисията опроверга поредна лъжа за „Труд”

Диктатурата на пролетариата, Народният съд и Възродителният процес влизат в 10-и клас

Любители откриха нова планетарна система Всички небесни тела са по-големи от Земята

7 жертви при катастрофа на колумбийски военен хеликоптер

Ключът към дълголетието са ядките и бобовите храни Проучването проследява живота на над 100 000 души

Борисов представи приоритетите на българското председателство пред парламентарната група на ЕНП

София започва разплитането на казуса с Витоша Общината създава междуведомствена комисия, която да намери изход от ситуацията

Съседка на трите жени от къщата на ужасите в Свищов: Като деца момичетата бяха даровити, пишеха стихове и рисуваха

Летим до Баку за 29 евро Всеки вторник ще има полети до София и до столицата на Азербайджан

Горанов: Обсъждаме възможностите за отпускане на безлихвени заеми за бедни общини

Бюджетната комисия в парламента ще разгледа възможностите за отпускане на безлихвени заеми за общини с финансови затруднения. Идеята е записана в промените в Закона за публичните финанси, които ще бъдат обсъдени от депутатите. Това заяви финансовият министър Владислав Горанов и припомни, че има 20 общини, които са в изключително тежко финансово състояние. В началото на месеца беше утвърден законопроекта.

„Свършва мандатът на кмета – той става, тръгва си и след него остава една фалирала община. Този проблем е могъл и е трябвало да бъде идентифициран доста по-рано, за да се предприемат съответните действия, както на местно ниво, така и, ако се налага, на централно ниво от правителството“, заяви финансовият министър.

Тогава Горанов обяви, че Община Велинград е със запорирани сметки, а новите текстове предвиждат и механизъм, според който проблемите в общините могат да станат ясни по-рано и преди решаването им да е станало прекалено скъпо.

Според проекта, безлихвеният заем, който може да бъде предоставян от държавата, не може да е за по-дълъг срок от самия план за оздравяване:

Предвиждаме отпускането на заеми, а може да се разпростираме докъдето правителството има ликвиден буфер или до размера на фискалния резерв. Развира се, едва ли ще се стигне до такива екстремни обеми, но със сигурност има общини, които обективно в момента не могат да изпълняват функциите си.

С новите текстове в Закона се правят промени и при държавните финанси. Допуска се отклоняване от лимита за структурен дефицит, когато се налагат важни реформи.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.